Для яких видів захворювань діє програма «Доступні ліки»

04 Травня 2023, 16:25
Для яких видів захворювань діє програма «Доступні ліки» 1085
Для яких видів захворювань діє програма «Доступні ліки»

На сьогодні у програмі «Доступні ліки» 486 препаратів, включно з інсулінами та комбінованими лікарськими засобами. 

У НСЗУ нагадали, при яких захворюваннях чи станах людина може отримувати ці ліки в рамках програми реімбурсації безоплатно чи з невеликою доплатою. 

Довгий час пацієнти із хронічними захворюваннями самостійно забезпечували себе ліками при амбулаторному лікуванні. Із запровадженням програми реімбурсації «Доступні ліки» доступ до лікування пацієнтів із хронічними захворюваннями покращився.

Нагадаємо, що реімбурсація – це механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів. Взагалі це загальноприйнята в міжнародній практиці охорони здоров'я назва процесу, за допомогою якого можна впливати на доступність лікарських препаратів та медичних послуг для населення.

Отже, механізм відшкодування вартості ліків поширюється на захворювання, які найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта. При цьому, ці захворювання ефективно лікуються на амбулаторному рівні.

На сьогодні у програмі «Доступні ліки» 405 препаратів, а ще 72 препарати інсуліну та 9 комбінованих лікарських засобів.
Нагадуємо при яких захворюваннях чи станах людина може отримувати ліки в рамках програми реімбурсації: 
- серцево-судинні захворювання;
- діабет 2 типу;
- бронхіальна астма;
- розлади психіки та поведінки (шизофренія, шизотипові стани, розлади настрою, невротичні розлади, пов'язані зі стресом та ін.);
- епілепсія;
- нецукровий діабет;
- цукровий (інсулінозалежний) діабет);
- хронічне обструктивне захворювання легень;
- хвороба Паркінсона;
- імуносупресивні препарати для людей після проведеної трансплантації.

Пацієнти з цими діагнозами чи станами отримують “Доступні ліки” безоплатно або з частковою доплатою. Адже мета програми полягає в тому, аби знизити фінансовий тягар для українців, які мають хронічні захворювання і потребують безперервного прийому ліків.

Перелік ліків, які входять у програму зараз, можна знайти тут, у Реєстрі лікарських засобів.  

Щоб побачити, які саме ліки повністю  безоплатні, потрібно у завантаженому списку ліків у стовпці №2 знайти необхідну міжнародну непатентовану назву, у стовпці №5 - потрібне дозування, а у стовпці №16 - усі комірки із сумою доплати в 0,00 грн.

Нагадуємо, що для отримання “Доступних ліків” потрібен електронний рецепт. Як і в кого його отримати, ми розповідали тут. 

Про те, як знайти аптеку з “Доступними ліками”, можна прочитати тут
До речі, для зручного отримання інформації про реімбурсацію в Україні створено Telegram та Viber чат-бот “Спитай Гриця”. Це - гід у програмі “Доступні ліки”. Він допомагає пацієнтам знайти та отримати безоплатні ліки у будь-якому населеному пункті України. А також інформує, які препарати можна отримати в програмі “Доступні ліки”, нагадує про отримання наступного рецепту, допомагає організувати домашню аптечку тощо. Підключитися до чат-боту можна через пошук чатів за назвою, для цього необхідно ввести в поле пошуку “Спитай Гриця”.
- Чат-бот в Telegram: @SpytaiGrytsia_bot
Чат-бот Viber.

Якщо у вас залишились питання щодо програми “Доступні ліки”, телефонуйте до нашого контакт-центру за номером 16-77. 

 

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024
14.04.2024