Чи можна вводити дитині кілька вакцин одночасно: відповідь МОЗ

21 Квітня 2023, 11:10
Вакцинація 661
Вакцинація

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень України, більшість вакцин діти отримують у ранньому віці (перші 18 місяців життя).

Такий графік дозволяє захистити їх тоді, коли вони є найвразливішими до небезпечних інфекційних захворювань, пише МОЗ.

Щоби зменшити кількість візитів до лікаря, вводять кілька вакцин одночасно, а щоби дитина отримала менше уколів під час візиту, застосовують комбіновані вакцини. Комбінована вакцина — це вакцина для профілактики двох або більше інфекцій, об’єднана в одну. Прикладом комбінованих вакцин, які використовують в Україні, є: КПК (кір — паротит — краснуха) або АКДП (кашлюк-дифтерія-правець).

Читайте також: П'ять причин, чому варто вакцинуватися від поліомієліту

Одночасне введення кількох вакцин або використання багатокомпонентних — це звична світова практика. Такий підхід не лише зменшує кількість візитів до закладів охорони здоров’я, а й збільшує ймовірність того, що рекомендовані щеплення будуть зроблені дітям з дотриманням графіка.

У разі одночасного використання кількох вакцин, щеплення треба робити в різні ділянки тіла: наприклад, у праве та ліве плече, а малюкам — у праве та ліве стегно. Щеплення в сідницю не роблять.

Читайте також: Волинянам нагадали, як правильно викликати екстрену медичну допомогу

Поширеним є міф, що кілька вакцин можуть «перевантажити імунну систему». Проте є беззаперечні докази, що вакцини не «перевантажують» імунітет, а викликають безпечну та ефективну реакцію — створюють захист. До того ж антигени, що містяться у вакцинах, ослаблені. Дитина піддається значно більшому навантаженню на імунітет, коли хворіє на інфекційне захворювання.

Більше про правила поєднання вакцин і/або анатоксинів для профілактики різних інфекційних хвороб, що діють в Україні, можна знайти у наказі МОЗ №595 від 16.09.2011. (https://bit.ly/40fr1BK).

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024