В Україні стартував перший онлайн-курс для реабілітологів, які працюватимуть з військовими

20 Квітня 2023, 16:10
В Україні стартував перший онлайн-курс для реабілітологів, які працюватимуть з військовими 2733
В Україні стартував перший онлайн-курс для реабілітологів, які працюватимуть з військовими

Реабілітація постраждалих внаслідок війни українців – пріоритет №1. З цією метою в Україні трансформується система реабілітаційної допомоги та створюються нові цифрові інструменти доказової реабілітації.

Як зазначають на фейсбук-сторінці «EZdorovya», в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) впроваджується функціонал документування реабілітації на принципах Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоровʼя (МКФ).

Також повідомляють, що на навчальній платформі Академії НСЗУ вже стартував перший онлайн-курс «Базові засади застосування Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ)».

Курс розроблений для фахівців у сфері реабілітації, мультидисциплінарних реабілітаційних команд та усіх фахівців сфери охорони здоров’я, які працюють з особами з обмеженнями функціонування. Наразі для вивчення вже доступні перші дві теми онлайн-курсу, наступні теми будуть відкриватися поступово протягом квітня.

Навчальний курс є частиною змін у системі надання реабілітаційної допомоги, спрямованих на наближення її до найкращих світових стандартів.

Курс розкриє основні принципи біопсихосоціальної моделі МКФ, структуру МКФ та взаємозв'язки між її компонентами, правила кодування з використанням МКФ для документування функціонування пацієнтів, встановлення цілей та планування втручань, роботу фахівців мультидисциплінарних реабілітаційних команд та багато іншого.

Курс доступний після самореєстрації: https://academy.nszu.gov.ua/course/view.php?id=184

Доповнюючим до даного курсу є навчальний курс «Документування процесу надання реабілітаційної допомоги на основі Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоровʼя (МКФ)». Курс стане доступним для користувачів протягом місяця.

Впровадження реабілітаційного функціонала в ЕСОЗ і розробка навчальних онлайн-курсів відбуваються в рамках проєкту «Реабілітація травм війни в Україні», який фінансується за підтримки Швейцарії, Європейського Союзу в Україні та «Nova Ukraine».

Розбудова ефективної системи реабілітації є ініціативою Першої леді Олени Зеленської. Проєкт «Реабілітація травм війни в Україні» реалізують Міністерство охорони здоров’я України, Національна служба здоров’я України, ДП «Електронне здоровʼя», Міністерство соціальної політики України, Офіс Президента України, радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності, БФ «Пацієнти України», Український центр охорони здоров’я та Український католицький університет

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024