У МОЗ затвердили нові нормативно-правові акти: що зміниться у медзакладах

14 Квітня 2023, 11:46
У МОЗ затвердили нові нормативно-правові акти: що зміниться у медзакладах 555
У МОЗ затвердили нові нормативно-правові акти: що зміниться у медзакладах

Окрім затвердження Державних санітарних норм і правил ддя новозбудованих, реставрованих і реконструйованих закладів охорони здоров'я, наказом МОЗ затвердили також зміни до деяких нормативно-правових актів.

Чого саме стосуватимуться зміни – відповідає Роман Колесник, керівник відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я.

«Насамперед відзначу, що в закладах охорони здоров’я, які надають медичну допомогу не у стаціонарних умовах, завдання та функції відділів з інфекційного контролю можуть виконуватися суб'єктами господарювання на умовах договору підряду. Це означає, що невеликі за розмірами заклади охорони здоров’я можуть обирати для себе чи формувати окремий відділ або оплатити послугу зовнішній установі/закладу, що має відповідних фахівців та досвід впровадження заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю. Додатково нагадую, що відділ з інфекційного контролю не створюється фізичними особами підприємцями та аптеками», – каже роман Колесник.

Він також додає, що скасували рутинний епідеміологічний нагляд за катетер-асоційованими інфекціями кровотоку, як наслідок використання периферичних венозних катетерів, для усіх клінічних структурних підрозділів, окрім відділень реанімації та інтенсивної терапії. 

Рутинний епідеміологічний нагляд за іншими девайс-асоційованими інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги, лишається незмінним та обов’язковим для усіх стаціонарів.

Точково переглянули перелік необхідних обстежень під час проходження медичних оглядів: скасували обов’язковий щоквартальний огляд отоларингологом і обстеження на патогенний стафілокок медичних працівників акушерсько-гінекологічних структурних підрозділів. 

Гігієнічні вимоги до розміщення, облаштування, обладнання та експлуатації перинатальних центрів (наказ МОЗ від 26 січня 2012 року № 55) та Санітарно-протиепідемічні вимоги до закладів охорони здоров'я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу (наказ МОЗ від 02 квітня 2013 року № 259) приведені у відповідність до нових державних будівельних і санітарних норм у частині організації гігієни рук та облаштування чистих приміщень. 

Зокрема заборонено використовувати електросушарки для рук, площі приміщень перинатальних центрів тепер визначаються державними будівельними нормами, а посів повітря на виявлення стафілококу і дріжджових грибів проводитиметься виключно за епідемічними показаннями

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024