Як вчасно помітити синдром полікістозних яєчників

02 Квітня 2023, 14:00
Як вчасно помітити синдром полікістозних яєчників 2148
Як вчасно помітити синдром полікістозних яєчників

Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) — стан, який супроводжується різноманітними ендокринними та обмінними порушеннями. Зокрема інсулінорезистентністю, підвищенням рівня андрогенів (чоловічих статевих гормонів), порушенням овуляції та, як наслідок, безпліддям.

СПКЯ зустрічається досить часто. Існують дані, що синдром діагностують у 4–20 % жінок репродуктивного віку, роз'яснюють фахівці онлайн-платформи «Бережи себе».

Чому виникає синдром полікістозних яєчників?

Наразі точна причина виникнення полікістозу не визначена. Вважається, що це багатофакторний процес, у якому поєднуються генетичні чинники з негативним впливом способу життя та навколишнього середовища.

Які симптоми полікістозу яєчників

Синдром може проявлятися симптомами різного ступеня вираженості.

Найчастіше це:

  •  порушення менструального циклу — нечасті (до 8 разів на рік) менструації або взагалі їхня відсутність;
  •  відсутність овуляції та безпліддя;
  •  зайва вага та ожиріння;
  •  гірсутизм — надмірний ріст волосся на обличчі, грудях, животі, стегнах (зустрічається в близько 70% жінок зі СПКЯ);
  •  акне та жирна шкіра в дорослому віці, відсутність реакції на звичайні методи лікування;
  •  посилене випадіння волосся.

СПКЯ діагностують за наявності мінімум двох критеріїв із перелічених:

  •  відсутня або рідкісна овуляція;
  •  підвищення рівня чоловічих гормонів — андрогенів (за даними огляду або гормонального обстеження);
  •  ознаки полікістозу при ультразвуковому обстеженні (збільшені яєчники з великою кількістю дрібних фолікулів).

Важливо розуміти, що лише на основі УЗД-обстеження діагноз не встановлюється. Якщо виявляються зміни на УЗД, проте жінка має регулярний цикл і не має скарг — це вважається варіантом норми й не потребує лікування.

Читайте також: Які ліки в аптеках можна купити без рецепта: повний перелік

Оскільки симптоми СПКЯ дуже схожі на ознаки інших гормональних захворювань, встановлення остаточного діагнозу можливе тільки після виключення інших причин підвищеного рівня андрогенів або нерегулярних менструацій. Як-от вродженої гіперплазії кори наднирників, пухлини, гіперпролактинемії, порушення функції щитоподібної залози та інших.

Які існують методи лікування?

Лікування призначається для кожної жінки індивідуально відповідно до симптомів, наявності супутніх захворювань та репродуктивних планів.

Основною рекомендацією для жінок, які мають надмірну вагу, є нормалізація маси тіла. У багатьох випадках це відновлює регулярний менструальний цикл і овуляцію.

Читайте також: Міф і правда про е-рецепти з 1 квітня: що каже МОЗ

Ці препарати потрібні передусім для зменшення симптомів.

Чи означає діагноз синдрому полікістозу яєчників, що жінка не зможе завагітніти

Жінки, які мають синдром полікістозних яєчників, здебільшого самостійно вагітніють. Іноді це може зайняти більше часу через нерегулярні менструації. У деяких випадках, коли завагітніти самостійно не виходить, лікарі/ки можуть призначити препарати для стимуляції овуляції, значно рідше показане хірургічне втручання.

Комбіновані гормональні контрацептиви (КОК) НЕ застосовуються для лікування жінок, які планують вагітність. Вони не покращують шанси на зачаття, а навпаки — можуть затягувати час до вагітності. Адже на фоні цих препаратів вагітність неможлива, а міфічний «ефект відміни» (коли начебто відновлюється овуляція) насправді не має наукових підтверджень. 

Тому КОК можуть призначатися лише жінкам, яким потрібна контрацепція та/або для зменшення симптомів СПКЯ (зокрема для корекції проявів підвищеної кількості чоловічих статевих гормонів).

Синдром полікістозних яєчників — хронічне захворювання, тому повністю вилікувати його, на жаль, неможливо. Однак за умови правильної корекції можна завагітніти, жити повноцінним життям, а також уникнути ускладнень. Зокрема гіперплазії ендометрію, діабету 2-го типу та серцево-судинних захворювань.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024