Ентомологиня з Рівного порадила, як вберегти себе від укусу кліщів. ВІДЕО

02 Квітня 2023, 12:23
Ентомологиня з Рівного порадила, як вберегти себе від укусу кліщів 1190
Ентомологиня з Рівного порадила, як вберегти себе від укусу кліщів

Зима 2022-2023 років в Україні була сприятлива для активної життєдіяльності кліщів. 

Про це в етері телемарафону «Суспільне. Спротив» розповіла ентомологиня Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслана Драб

Вона пояснила, які небезпечні хвороби переносять ці членистоногі та як вберегти себе й тварин від їхніх укусів.

Навесні із першим теплом прокидаються кліщі. За словами рівненської ентомологині Руслани Драб, «цьогоріч вони й не спали, зима була для них дивною, а поведінка — активною».

«Ми фіксували їх на маршрутах у січні й лютому. Вони практично не діапазували, тобто майже і не спали. Особливо люди, які мають домашніх тварин і вигулюють їх десь в місцях, де високе кліщове навантаження, спостерігали досить велику закліщеність на тваринках. І мусили бути уважними в цьому питанні", — додала вона.

Чим небезпечні кліщі

«Кліщі місять у собі збудники понад 150 інфекційних і паразитарних хвороб. Окрім того, що вони переносять їх від джерела інфекції, вони ще й є таким собі природнім резервуаром їх у природі, оскільки вірус у кліщів може зберігатися до дев'яти років. Самка кліща має таку небезпечну властивість, як передавати все своє мікробне багатство потомству. Маленькі кліщики, які вилуплюються, не обов'язково повинні вкусити когось заразного, вони вже будуть наділяти людей чи тварин всім тим, що дала їм їхня мама», — зазначила Руслана Драб.

Читайте також: За минулий рік на Волині виявили 64 випадки хвороби Лайма

За її словами, в Україні найбільш небезпечними хворобами, які можуть переносити кліщі, є:

  • кліщовий іксодовий бореліоз або хвороба Лайма,
  • кліщовий вірусний енцефаліт,
  • геморагічні лихоманки.

«Кожного кліща, якого ми виявили на собі, слід вважати потенційно небезпечним. Пам'ятайте, у нас є 24 години, аби знайти його і зняти. Якщо ми встигаємо зробити все вчасно, все буде гаразд. А якщо людина ще й проконсультується з лікарем-інфекціоністом і виробить алгоритм дій щодо подальших спостережень за собою чи профілактичних лікувань, то взагалі все буде чудово», — пояснила ентомологиня.

Укус кліща невідчутний, зазначила Руслана Драб. При укусі він вводить анестезуючу речовину і людина знаходить його на собі згодом.

Читайте такожЄ збудниками понад 150 інфекцій: жителів Рівненщини попереджають про небезпеку кліщів

«Дорослий кліщ може бути на тілі людини до 12 днів, поки повністю не насититься. Зазвичай, ми знімаємо його раніше, тому що приходимо додому, приймаємо душ і відчуваємо щось незрозуміле у м'яких місцях», — розповіла вона.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024