У Верховній Раді з'явився законопроєкт про зміни у військово-лікарських комісіях

02 Квітня 2023, 11:25
У Верховній Раді з'явився законопроєкт про зміни у військово-лікарських комісіях 1928
У Верховній Раді з'явився законопроєкт про зміни у військово-лікарських комісіях

30 березня на сайті Верховної ради з'явився законопроєкт №9158, який удосконалює процедури діяльності військово-лікарської комісії. Максимально можлива кількість послуг щодо медичного обстеження здійснюватиметься за допомогою цифрових технологій.

Про це в ефірі Українського Радіо заявив член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, член депутатської фракції партії «Слуга народу» Федір Веніславський, пише «Суспільне».

Нардеп зазначив, що було окреме закрите засідання за участю представників громадськості та медичних працівників, які займаються діяльністю військово-лікарських комісій, де було ухвалено рішення напрацювати удосконалення в законодавстві.

Читайте також: З якими хворобами не беруть до армії та не мобілізовують: перелік

 На Волині поширюють фейк про хвороби, з якими не беруть в армію

«У сучасний час, коли інформаційні технології використовуються, зокрема в ЦНАПах, коли людина отримує дистанційно номер і час, коли вона може прийти й отримати послугу, не може бути так, щоб військові, які тим паче поранені, проходили обстеження, очікуючи в довгих чергах. Тому ми напрацювали зміни до закону», — пояснює нардеп.

За його словами, 30 березня на сайті Верховної ради з'явився законопроєкт №9158 (про внесення змін до Статуту внутрішньої Служби ЗСУ щодо удосконалення питань оформлення документів та лікування військовослужбовців під час дії воєнного стану — ред.), напрацьований спільно з МОЗ та Мінсоцполітики. Він удосконалює процедури діяльності військово-лікарської комісії, здійснюючи максимально можливу кількість послуг щодо медичного обстеження та медичного огляду за допомогою цифрових технологій.

«Якщо в медичній документації зафіксовано ситуацію, що людина невиліковно хвора або втратила кінцівку, то навіщо їй раз на рік чи два проходити на обстеження. Вона не потребує постійного пересвідчення. Думаю, найближчим часом ми уникнемо будь-яких незручностей у цьому питанні», — сказав Веніславський.

30 січня очільник Мінцифри Михайло Федоров заявив, що міністерство планує реформувати процеси ВЛК, зокрема провести цифровізацію цих процедур.

На початку лютого заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що Міноборони вдосконалює роботу військово-лікарських комісій і вже створено єдиний медичний простір цивільної та військової медицини, а також була розширена система військово-лікарських комісій.

За її словами, Міноборони спільно з МОЗ та Мінцифри відпрацьовують основні 5 напрямків удосконалення роботи ВЛК:

 

  • прискорення впровадження у військових закладах електронної медичної інформаційної системи (МІС);
  • запровадження електронних черг;
  • використання електронного документообігу у процесах ВЛК;
  • перегляд кількості комісій;
  • сервісне обслуговування у військових закладах ВЛК.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024