Україна отримала від ЮНІСЕФ понад 35 тисяч доз вакцини від кору

01 Квітня 2023, 16:39
Вакцина від кору 3090
Вакцина від кору

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 35 200 доз комбінованої вакцини проти кору, паротиту та краснухи (КПК). 

Ще 657 тисяч доз на підтримку Національної програми імунізації та надолуження пропущених щеплень згідно з Національним календарем щеплень ЮНІСЕФ надішле у квітні, пише МОЗ.

Ця партія вакцин прибула у відповідь на два підтверджені випадки кору в Україні. Вакцини надані безкоштовно як гуманітарна допомога.  

Читайте також: В Україні зафіксовано два випадки кору: медики закликають до вакцинації

«Зараз ми стикнулися з ризиком нового спалаху однієї з найзаразніших інфекцій в Україні. Війна, яка спричинила руйнації медичної інфраструктури та скупчення людей у бомбосховищах, суттєво ускладнила ситуацію. Щоб підтримати українських дітей, ЮНІСЕФ продовжує підтримувати уряд України у забезпеченні необхідних вакцин», — сказав голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

Кір — дуже заразне і небезпечне захворювання, яке може спричинити інвалідність або навіть смерть. У вагітних жінок, не щеплених від кору, він може спровокувати передчасні пологи чи призвести до народження дитини з малою вагою.

Читайте також: На Волині виявили перший за три роки випадок кору

Специфічного лікування від кору не існує. Єдиний надійний захист від цієї хвороби – вакцинація. Дві дози — в 1 рік та у шість років — забезпечують надійний захист. Спалахи кору циклічні і стаються кожні 5–6 років через недостатній рівень охоплення щепленнями. Останній спалах в Україні тривав у 2017–2019 роках.

«Зараз, коли батьки роблять усе, щоби захистити дітей від очевидних загроз війни, важливо також подбати і про те, щоби вберегтися від невидимого ворога – інфекційних захворювань. Тому ми вдячні міжнародним партнерам за підтримку наших зусиль із проведення рутинної вакцинації в Україні та закликаємо батьків бути відповідальними, перевірити вакцинальний статус своїх дітей і надолужити пропущені щеплення», – заявив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я-головний державний санітарний лікар України.

Разом з партнерами ЮНІСЕФ продовжує підтримувати Україну у забезпеченні імунізації проти хвороб, яким можна запобігти щепленнями. 

Зберігання та доставка отриманої вакцини в регіони відбуватиметься за підтримки проєкту USAID «Безпечні та доступні ліки для українців» (SAFEMed).

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024