«Лікарі без кордонів» за час війни зробили більш ніж 100 рейсів та перевезли три тисячі пацієнтів

30 Березня 2023, 16:35
«Лікарі без кордонів» за час війни зробили більш ніж 100 рейсів та перевезли три тисячі пацієнтів 957
«Лікарі без кордонів» за час війни зробили більш ніж 100 рейсів та перевезли три тисячі пацієнтів

Більш як 100 рейсів та 3000 перевезених пацієнтів. Такий підсумок року роботи евакуаційного потяга «Лікарі без кордонів».

Медичні бригади переправляють пацієнтів різного стану тяжкості з небезпечних зон до лікарень подалі від фронту, йдеться на сторінці проєкту «Лікарі без кордонів» у фейсбуці.

Деколи люди, вивезені з-під обстрілів, у потязі вперше почуваються в безпеці. 

«Вони починають ділитися спогадами, розповідати історії. Виникає дуже сильний емоційний зв'язок між пацієнтами та нашим персоналом. Ми слухаємо ці історії і надаємо психологічну допомогу», – розповів на прес-конференції у Києві Крістофер Стоукс, головний координатор з надзвичайних ситуацій «Лікарів без кордонів» в Україні. 

Медичні евакуації можливі завдяки спільній роботі «Лікарів без кордонів» та Укрзалізниці. Начальник поїзда Ігор Комаров каже, що дуже важливо розмістити хворих у вагонах вчасно.
«З «Лікарями без кордонів» працюємо, як одна команда – оперативно. Інколи є невеликий проміжок часу між обстрілами, – розповідає він. – Маємо швидко вивезти пацієнтів у безпечне місце. Найбільше всього в пам’яті діти з ампутаціями і важкими пораненнями».

Альбіна Жаркова, координаторка проєкту з потягом, каже, що працювати з пацієнтами допомагає міцний командний дух. 

«За рік роботи проєкту майже не було плинності кадрів. Кожен на своєму місці робить все, що від нього залежить для того, щоб забезпечити злагоджене функціонування медичних евакуацій. Але дуже хочеться, щоб потреби в 200-му рейсі вже не було», – каже вона.

Останні кілька місяців ми не лише вивозимо пацієнтів, а й повертаємо їх додому – із західних областей на схід.

«Вони повертаються у відвойовані райони, такі як Херсон, – каже Крістофер Стоукс. – Або хочуть повернутися додому на Дніпропетровщину після лікування на заході країни».

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024