Ковельські офтальмологи пропонують найсучаснішу діагностику та лікування рідкісної хвороби очей

30 Березня 2023, 10:48
Ковельські офтальмологи пропонують найсучаснішу діагностику та лікування рідкісної хвороби очей 1008
Ковельські офтальмологи пропонують найсучаснішу діагностику та лікування рідкісної хвороби очей

Вікова макулодистрофія або вікова макулярна дегенерація (ВМД) – це захворювання, яке вражає центральну частину сітківки ока – макулу, та веде до втрати центрального зору. Це хронічне прогресуюче захворювання є найбільш поширеною причиною серйозних порушень зору і сліпоти у людей, старших 65 років.

Що саме відбувається з очима при цій хворобі та як зупинити вікову макулярну дегенерацію – роз'яснюють на сторінці Ковельського МТМО у фейсбуці.

Втрачається центральний зір – здатність читати, розрізняти обличчя, дрібні деталі, кольори. Це неможливо виправити окулярами або операцією, тому що в процесі захворювання гинуть нервові клітини, які сприймають світло. Вони не підлягають відновленню. Проте, залишається периферичний зір, а відтак – здатність обслуговувати себе. Хоча деяким людям потрібен час на адаптацію.
Існує дві форми ВМД – суха та волога. Суха форма прогресує повільно, обмежено впливаючи на втрату зору. Волога – викликає серйозніші порушення. У більшості пацієнтів з вологою ВМД, які не отримують лікування, в найближчі два роки спостерігається прогресування хвороби до важкої втрати зору.
Вікову макулодистрофію лікар може виявити досить легко. Але самому пацієнту помітити зміни - складно. Перші роки, можливо не один десяток років, хвороба протікає практично безсимптомно. Дуже часто вона ховається за іншою патологією ока. Наприклад, симптоми маскує катаракта і про наявність проблем з сітківкою стає відомо вже після операції. Тому дуже важливі регулярні обстеження в офтальмолога.
Важливо! Вікова макулодистрофія завжди вражає обидва ока, але тяжкість і форма захворювання може відрізнятися на різних очах.
При першій появі симптомів, слід негайно звернутися до лікаря-офтальмолога. Ковельське МТМО пропонує пацієнтам найсучасніший комплекс діагностики та лікування вікової макулодистрофії з дотриманням міжнародних рекомендацій і клінічних протоколів.

Якщо вам необхідна консультація офтальмолога, телефонуйте за номером: 095 461 02 86.

Запис на прийом до офтальмолога за номерами телефонів реєстратури поліклініки: 050 468 15 70; 050 468 15 84; 096 695 14 98, або  (03352 ) 5-90-72.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024