На Волині виявили перший за три роки випадок кору

29 Березня 2023, 18:14
Кір 1615
Кір

На Волині зафіксували перший випадок кору у поточному році.

За даними Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, за останні три роки поспіль у Волинській області нових випадків хвороби не виявляли.

Захворів підліток, йому надають усю необхідну медичну допомогу. Триває медичне спостереження за контактними особами, здійснюється комплекс протиепідемічних заходів.

Нагадаємо, кір — інфекційна, гостра вірусна хвороба. Єдиним джерелом збудника інфекції є людина, котра захворіла. Сприйнятливість до кору надзвичайно висока. Дев'ять із десяти людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Занедужати можна у будь-якому віці.
Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист — вакцинація.
Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні чотири-п’ять років. В Україні попередній спалах був зафіксований 2017–2019-го, на Волині – 2018 – 2019. Тоді в області на кір перехворіло більше чотирьох тисяч людей.
Згідно з епідпрогнозом та враховуючи періодичність, у 2023-2024 роках на Волині є ризик спалаху захворюваності на кір.
Кір — одна з головних причин дитячої смертності у світі. Вірус кору — надзвичайно заразний. Він швидко передається від інфікованої людини до здорової під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого.

Симптоми кору:

  •  підвищення температури;
  •  нежить;
  •  кашель;
  •  почервоніння очей і сльозотеча;
  •  дрібні білі плями на обличчі і по всьому тілу

За перших симптомів фахівці радять негайно звертатися до лікаря!

Хвороба може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до п’яти років:

  •  запалення середнього вуха (отит);

  •  запалення дихальних шляхів (бронхіт);

  •  пневмонія;

  •  діарея;

  •  енцефаліт.

Також ця недуга може призвести до смерті.
Дві дози вакцини захищають від кору. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей в Україні вакцинують від кору в рік, а в 6 років здійснюють планову ревакцинацію. Крім того, якщо вашій дитині від 6 місяців, то за наявності епідемічних показань, можна ввести нульову дозу вакцини, яка не зараховується як перша доза вакцинації. Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи).

Високий рівень охоплення населення вакцинацією формує так званий колективний імунітет. Кір не поширюється там, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 98%.

Фахівці закликають батьків подбати про захист своїх дітей. Вакцинація відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень в Україні є безоплатною.

Нагадуємо! Фахівці ДУ «Волинський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ Україна» безкоштовно проводять дослідження біологічного матеріалу хворих осіб. Зразки матеріалу відбираються у закладах охорони здоров’я. Для цього необхідно звернутися до сімейного лікаря.

Читайте також: В Україні зафіксовано два випадки кору: медики закликають до вакцинації

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024