Пройти безоплатну діагностику на раннє виявлення раку можна у приватних клініках, – Нацслужба здоров'я

28 Березня 2023, 14:10
Діагностика онкології 1609
Діагностика онкології

В успішному лікуванні онкологічних захворювань дуже важливу роль відіграє їх раннє виявлення.

У Програму медичних гарантій входить шість досліджень, які дозволяють виявити онкологію на ранніх стадіях, пише медичний портал «IT MED». 

Це такі пакети послуг: 

  • мамографія — обстеження молочних залоз; 
  • гістероскопія — обстеження матки; 
  • езофагогастродуоденоскопія (гастроскопія) — обстеження стравоходу і шлунка; 
  • колоноскопія — обстеження товстого кишківника; 
  • цистоскопія — обстеження сечового міхура; 
  • бронхоскопія — обстеження трахеї та бронхів. 

Доцільність обстеження визначає саме лікар для кожного конкретного пацієнта. Якщо лікар вбачає необхідність у проходженні мамографії, бронхоскопії чи іншого обстеження, то створить направлення для пацієнта або пацієнтки. 

Читайте також: «Дисплазія та ранній рак шийки матки протікають безсимптомно», – лікарка-гінекологиня Любомльського ТМО

За направленням лікаря, з яким укладена декларація, або за направленням лікуючого лікаря обстеження з раннього виявлення онкозахворювання є безоплатним. 

Під час направлення на дослідження з раннього виявлення онко лікар керується критерієм віку пацієнтів, оскільки з віком ризики зростають: 

  • мамографію призначають від 40 років; 
  • гістероскопію — від 50 років; 
  • гастроскопію — від 50 років; 
  • колоноскопію — від 40 років; 
  • цистоскопію — від 50 років; 
  • бронхоскопію — від 50 років. 

Пацієнти такого віку з направленням від лікаря можуть пройти дослідження безоплатно в медичних закладах, які мають договори з НСЗУ за відповідними напрямами. Якщо людина не досягла зазначеного віку, але потребує дослідження з ранньої діагностики онко і має направлення від лікаря, то пройти обстеження можна в медичних закладах, які надають послуги за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Але потрібно дізнатись, чи є у такій лікарні необхідне обладнання. 

Читайте також: Які послуги за Програмою медгарантій можуть отримувати онкохворі в 2023 році

НСЗУ відзначає, що якщо пацієнт хоче пройти певні дослідження самостійно, не маючи на це рекомендацій лікаря, він може зробити це за власні гроші. І оплатити обстеження офіційно в лікарні. 

Знайти медзаклад, де можна зробити обстеження з ранньої діагностики онко можливо на сайті НСЗУ відкривши розділ «Е-дані» та обравши «Аналітичні панелі (дашборди)». Далі потрібно відкрити дашборд «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». На третій сторінці у полі фільтрів оберіть область або населений пункт, а в «Групі послуг» – один із пакетів: «Мамографія», «Гістероскопія», «Езофагогастродуоденоскопія», «Колоноскопія», «Цистоскопія», «Бронхоскопія». 

Читайте такожОнкологія: життя «до» і «після» діагнозу

Дашборд покаже всі заклади, які мають договір на пакет, а також їх контакти. Також можна скористатись пошуком через дашборд, зателефонувавши до контакт-центру за номером 16-77. Оператор підкаже найближчий медзаклад із договором. 

Пройти обстеження з ранньої діагностики онко можливо безоплатно й у приватній клініці. Насамперед це ті приватні лікарні, або лікарі-ФОП, які уклали договір з Національною службою здоров’я за певним пакетом послуг. Наприклад, мамографію можна зробити у 25 приватних лікарнях, колоноскопію — у 40, гастроскопію — у 42, гістероскопію — у 23, цистоскопію — у 21, бронхоскопію — у 15. Адреси таких клінік є на дашборді НСЗУ. 

У фільтрах, окрім медичних пакетів, потрібно також обрати форму власності медичного закладу — приватний або ФОП. Незалежно від форми власності лікарні, яка має відповідний договір з НСЗУ, пацієнт або пацієнтка з направленням отримають безоплатно наступні послуги: консультацію лікаря; безпосередньо дослідження (мамографію, цистоскопію або інше з шести вказаних вище); аналіз і опис результатів; запис результатів на цифровий носій пацієнтів за бажанням; місцеву або загальну анестезію при проведенні гістероскопії, бронхоскопії, езофагогастродуоденоскопії, колоноскопії та цистоскопії. 

Повний перелік послуг – на сайті НСЗУ в розділі «Вимоги ПМГ 2023» (п. 21-24, 27, 31). 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024