Зниження рівня охоплення щепленнями підвищує потенційний ризик епідемічних спалахів, - Кузін

26 Березня 2023, 15:56
Зниження рівня охоплення щепленнями підвищує потенційний ризик епідемічних спалахів, - Кузін 1132
Зниження рівня охоплення щепленнями підвищує потенційний ризик епідемічних спалахів, - Кузін

Можливість отримати щеплення проти COVID-19 залишатиметься в Україні безоплатною принаймні у 2023 і 2024 роках, зважаючи на домовленості та тісну співпрацю з глобальною ініціативою рівного доступу до вакцин COVAX, за якою Україна зараз отримує вакцини відповідно до наших запитів і потреб. 

Про це сказав заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін під час міжсекторального круглого столу «Подолання комплексу причин, які стоять на заваді ефективній боротьбі з ризиками для здоров’я населення в умовах пандемії COVID-19 і воєнного стану» у Вінницькій області, пише фейсбук-сторінка «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей».

Ігор Кузін висвітлив основні виклики для громадського здоров’я та пріоритети у процесі їх подолання. Серед викликів, які перебувають у фокусі фахівців – травми, пов’язані з військовою агресією російської федерації, здоров’я матері та новонародженого, продовольча безпека та харчування, а також підвищені ризики виникнення та поширення інфекційних захворювань.

«Є необхідність нагадати і медичній спільноті, і суспільству в цілому про реальні та потенційні загрози для громадського здоров’я в сучасних умовах та актуальність захисту від вакцинокерованих інфекцій. Серед загроз – спалахи епідемій респіраторних інфекцій, насамперед COVID-19, показники захворюваності на який упродовж березня зростають, а також ризики спалаху інших інфекційних хвороб – поліомієліту, кору, дифтерії. На фоні воєнних дій знизився рівень охоплення щепленнями, і рутинними, і зокрема проти COVID-19, а це підвищує потенційний ризик епідемічних спалахів. Коронавірусна інфекція щодня продовжує вбивати українців, і ми фіксуємо такі випадки у кожній області» – зауважив Ігор Кузін.
За його словами, з настанням теплого сезону всі регіони перейдуть до посиленого епіднагляду, оскільки до наявних загроз додадуться захворювання, що передаються переносниками.
«Захист від вакцинокерованих інфекцій – це питання національної безпеки, і надзвичайно важливо довіряти достовірним джерелом інформації про ефективність та безпеку вакцин, оскільки дезінформаційний вплив, який змушує людей відмовлятись від щеплень, у тому числі проти COVID-19, послаблює обороноздатність держави. Нашою спільною метою є перемога і здоров’я українців», – сказав під час круглого столу Федір ЛАПІЙ, голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, консультант з вакцинації проти COVID-19 у спільних зі Світовим банком проєктах МОЗ України.

Учасниками заходу стали представники МОЗ України, Центру громадського здоров'я, Вінницької обласної військової адміністрації за напрямами охорони здоров’я та реабілітації, соціальної та молодіжної політики, гуманітарної політики та у справах дітей; керівники закладів вищої освіти, обласного центру контролю та профілактики хвороб, представники громадських організацій і групи консультантів у спільних зі Світовим банком проєктах МОЗ України.

До участі у форматі онлайн доєднались фахівці закладів охорони здоров’я області первинної і вторинної ланки.

Круглий стіл у Вінниці став одним із заходів сприяння зміцненню громадського здоров’я та підтримки вакцинальних кампаній, зокрема імунопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, у межах спільних зі Світовим банком проєктів МОЗ України.

Читайте також: Кожна свідома людина має вакцинуватись від COVID-19, – Ігор Кузін

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024