Медики Волині обговорили проблеми профілактики та виявлення туберкульозу

23 Березня 2023, 16:19
Медики Волині обговорили проблеми профілактики та виявлення туберкульозу 1592
Медики Волині обговорили проблеми профілактики та виявлення туберкульозу

У Луцьку відбувся семінар, організований спільно фахівцями Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб та управління охорони здоров’я ОВА для керівників і працівників медичних закладів та фахівців у сфері громадського здоров’я.

Цього разу зустріч приурочили до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, 24-го березня, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Хвороба є однією з трьох основних інфекційних причин смертності на планеті (після COVID – 19 і ВІЛ/СНІДу). В Україні 2022 року кількість уперше зареєстрованих захворювань на туберкульоз (ТБ), включно з його рецидивами, становила 18,5 тисяч випадків, на Волині – 616. Порівняно з попереднім роком показники збільшилися. 

Зважаючи на таку ситуацію, а також важливість скоординованих зусиль у протидії хворобі, визначили тему семінару «Туберкульоз сьогодні – факти та перспективи подолання».  Про це також сказав заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валерій Руцький,  вітаючи учасників семінару.

Він звернув увагу, що, відповідно до Програми медичних гарантій, відбувається супровід і лікування дорослих і дітей з туберкульозом на первинному рівні медичної допомоги,  діагностика та лікування хворих у стаціонарних та амбулаторних умовах.

Головна державна санітарна лікарка Волині Наталія Янко наголосила, що  питання протидії туберкульозу є одним із пріоритетів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку. Україна взяла на себе низку міжнародних зобов’язань, виконання яких сприятиме подоланню наявних соціальних проблем та сприятиме ліквідації ТБ. Державна стратегія у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року передбачає, зокрема, зниження захворюваності і смертності від туберкульозу, а також амбулаторну допомогу.

Тому одним із важливих напрямків спільної роботи з медиками є створення дієвої системи епіднагляду за туберкульозом.

Про глобальні, галузеві та національні політики та стратегії з протидії туберкульозу детально розповіла заступниця генерального директора обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Єнжиєвська. Вона також звернула увагу на основні розпорядчі документи МОЗу щодо організації заходів із подолання ТБ, зокрема, оновлені стандарти медичної допомоги «туберкульоз» від 19.03.2023. 

Україна першою в європейському регіоні оновила національні стандарти з надання медичної допомоги при туберкульозі відповідно до найновіших рекомендацій ВООЗ на основі доказової медицини.

Про стан надання фтизіатричної допомоги населенню області за 2022 рік та нові виклики туберкульозу на семінарі розповіли керівники Волинського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру – в.о. генерального директора Оксана Комар і медична директорка Наталя Чурсіна

Вони проаналізували показники захворюваності на різні форми недуги, смертності  внаслідок ТБ, особливості виявлення, дослідження та лікування хворих. Також звернули увагу на важливість раннього виявлення туберкульозу, максимально швидкий початок лікування, а також його зручність для пацієнта, усунення стигматизації людей із ТБ.

Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри  медсестринства та екстреної медицини Волинського медичного інституту Юрій Валецький наголосив, що туберкульоз може вражати всі органи людини без винятку.

Він поділився інформацією про випадки з практики щодо нетипової локалізації хвороби, зокрема, в суглобах, черевній порожнині, в очах. Тому, за його слова, потрібно підвищувати настороженість лікарів щодо позалегеневих форм ТБ, покращувати санітарну грамотність населення про хворобу.

Ще одне важливе питання семінару – методи виявлення туберкульозу серед контактних осіб. Лікарка-методистка відділу епідеміологічного нагляду/спостереження та профілактики інфекційних захворювань ВОЦКХ Людмила Симонюк  розповіла  — в яких випадках відбувається встановлення кола контактних осіб, визначення їх пріоритетності, які кроки передбачає обстеження та скринінг.   

Доповідачі також звернули увагу на необхідність підвищувати обізнаність людей про туберкульоз, шляхи його передачі і прояви, про те, що хвороба виліковна і лікування в Україні є безоплатним.

Коментарі
23 Березня 2023, 15:52
Янко давно має бути на пенсії,бо знищила всіх фтизіатрія !
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024