В Україні зробили третю операцію з трансплантації легень. ФОТО

23 Березня 2023, 16:29
В Україні зробили третю операцію з трансплантації легень 1058
В Україні зробили третю операцію з трансплантації легень

Високотехнологічну операцію виконала трансплант-команда клінічної лікарні «Феофанія» з пересадки легень.

Виконали її фахівці, котрі нещодавно мали можливість пройти тримісячне навчання з трансплантації серця і легень у Massachusetts General Hospital – найбільшій лікарні при Гарвардському університеті, пише МОЗ

Завдяки реалізації – за сприяння Міністерства охорони здоров’я – унікального для України проєкту стажування 13 медиків в одній з найкращих лікарень світу з трансплантації органів,  лікарі застосовують отримані знання на практиці, рятуючи життя українських пацієнтів. Для медиків цієї лікарні це – перша пересадка легенів. Для України – вже третя.

Читайте також: Музика в операційній, 16 годин роботи, обійми хірургів: як відбувалася перша в Україні трансплантація легень

Нові легені і шанс на нове життя отримав 51-річний чоловік, який  мав складне захворювання легень і за два тижні до пересадки переніс коронавірусну хворобу, що дуже ускладнило його стан. Пацієнт перебував на постійній  кисневій підтримці. Операція тривала 12 годин, наразі чоловік перебуває в реанімації, його стан задовільний.

Донором стала 60-річна жінка, якій медики констатували смерть мозку через геморагічний інсульт. Прийняте її рідними рішення дало можливість після смерті пацієнтки врятувати життя трьом людям.

Читайте також: В Україні вперше пересадили легені без допомоги іноземних лікарів. ФОТО

Так, медики лікарні «Феофанія» пересадили печінку 62-річному чоловіку, а в ДУ «Інститут нефрології НАМН України» та Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова двом жінкам трансплантували нирки. 

Всі пацієнти, яким пересадили органи, почуваються задовільно. Пересаджені органи працюють.

Зіставлення пар «донор-реціпієнт» в автоматичному режимі здійснює спеціальна електронна система ЄДІСТ. Для пацієнтів увесь процес трансплантації і пожиттєве отримання ліків-імуносупресантів є безоплатним, за це сплачує держава. 

Висловлюємо подяку рідним померлої за прийняття важливого рішення, яке дало змогу врятувати людські життя.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024