У Любомльському ТМО минулого року зареєстрували 28 нових випадків туберкульозу

23 Березня 2023, 10:39
Любомльське ТМО 633
Любомльське ТМО

Проблема туберкульозу лишається актуальною для України: тільки за лютий 2023 року зареєстрували 1764 нових випадків захворювання. Загалом станом на початок березня під медичним наглядом перебуває 11 758 осіб. За оцінками експертів, кожен п’ятий хворий на туберкульоз не знає про свою хворобу і не звернувся по медичну допомогу.

 

У Любомльському ТМО у 2021 році зареєстрували 18 нових випадків туберкульозу, у 2022 році – 28, розповідає лікарка-фтизіатриня Любомльского ТМО Людмила Панас, йдеться на сторінці медзакладу у фейсбуці.

«Туберкульоз — небезпечна хвороба. Симптоми можуть бути непомітними впродовж багатьох місяців, тож люди часто звертаються по допомогу на пізніх стадіях. Несвоєчасне звернення до лікаря призводить до подовження терміну лікування та виникнення ускладнень захворювання. Небезпека також криється у тому, що один хворий на туберкульоз, який не знає про свій діагноз і не отримує лікування, може за рік заразити близько 10-15 людей», – розповідає Людмила Анатоліївна.

Туберкульоз важливо виявити на ранній стадії, адже тоді пацієнт може з перших днів розпочати лікування амбулаторно із дотриманням заходів інфекційного контролю. 

Симптоми, що можуть свідчити про туберкульоз у дорослої людини:

  • кашель або покашлювання більше двох тижнів
  • підвищена втомлюваність та слабкість
  • підвищена пітливість, особливо вночі
  • зменшення ваги тіла з невизначених причин
  • підвищення температури тіла (має значення навіть незначне підвищення до 37-37,2 градусів)
  • задишка при незначному фізичному навантаженні
  • біль у грудній клітці

Факторами ризику можуть бути перенесений туберкульоз в минулому, хронічні захворювання, що призводять до зниження імунітету (ВІЛ-інфекція, цукровий діабет, онкологічні захворювання), лікування преднізолоном або іншими препаратами, які впливають на імунітет (зазвичай, застосовуються при лікуванні злоякісних новоутворень бронхіальної астми, ревматоїдного артриту тощо), трансплантація органів (кісткового мозку), контактування з хворим на туберкульоз за останні два роки, низький рівень матеріального забезпечення, міграція, вживання алкоголю та тютюну, наркотичних речовин, безпритульність, перебування у місцях позбавлення волі.

У Любомльському ТМО закликають: якщо помітили у себе симптоми, описані вище, звернутися до сімейного лікаря або лікаря-фтизіатра Любомльського ТМО.

Обстежитись на туберкульоз можна за допомогою флюорографії, яку також проводять у медзакладі.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024