Вузлики в щитоподібній залозі: що це може означати та чи потрібно панікувати

21 Березня 2023, 16:21
Вузлики в щитоподібній залозі: що це може означати та чи потрібно панікувати 930
Вузлики в щитоподібній залозі: що це може означати та чи потрібно панікувати

Терміном «вузлик» лікарі/ки позначають область аномального росту клітин, внаслідок якого утворюється ущільнення в щитоподібній залозі.

На зараз медицина не має відповіді, що викликає більшість вузлів щитоподібної залози. Проте їх виникнення залишається досить поширеним явищем. Близько 50% людей віком до 60 років мають вузли в щитоподібній залозі. Їх можна виявити під час профілактичного обстеження або за допомогою УЗД-візуалізації. На щастя, понад 90% таких вузликів є доброякісними, пишуть фахівці онлайн-платформи «Бережи себе»

Чому з’являються вузлики в щитоподібній залозі?

Однією з причин утворення вузлів у залозі є дефіцит йоду.

Як їх вчасно помітити?

Більшість вузлів щитоподібної залози не викликають симптомів. Часто вузлики виявляють випадково під час звичайного огляду в лікаря/ки або під час ультразвукового обстеження щитоподібної залози, яке в Україні часто проводять із профілактичною метою. 

Іноді пацієнти/ки можуть виявити вузлики самостійно. Перед дзеркалом, застібаючи комір або одягаючи намисто, можна помітити ущільнення на шиї. Якщо вузлик достатньо великий, він може здавлювати трахею або стравохід, що спричиняє утруднення дихання, ковтання або може викликати відчуття “лоскотання в горлі”.

Які бувають вузлики?

Ущільнення можна поділити на два основні типи — доброякісні та злоякісні. Як зрозуміти, що через ваш вузлик не потрібно хвилюватись?

Із цим може допомогти спеціальна шкала TIRADS. За характеристиками вузла на ультразвуковому обстеженні можна визначити, до якої категорії його віднести. Це може зробити виключно кваліфікований/а лікар/ка.

«Підозрілі» утворення (у разі виявлення таких змін ризик розвитку раку вищий) вимагають більш детальної діагностики. Зокрема застосування методу тонкоголкової аспіраційної біопсії (ТАБ) щитоподібної залози.

Доцільність лікування та, власне, терапія залежать від типу вузлика й визначаються лікарем/кою після відповідних обстежень.

Що робити, щоб не захворіти?

Для профілактики розвитку вузликів щитоподібної залози використовуйте в щоденному раціоні йодовану сіль. Людям із груп ризику (вагітним і жінкам під час грудного вигодовування) варто додатково приймати йод у дозуванні 200-250 мкг або іншому, відповідно до рекомендацій вашого/ї лікаря/ки.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024