Як у Рівному безоплатно тестували людей на ВІЛ та туберкульоз. ВІДЕО

19 Березня 2023, 09:21
Як у Рівному безоплатно тестують людей на ВІЛ та туберкульоз 761
Як у Рівному безоплатно тестують людей на ВІЛ та туберкульоз

У центрі Рівного 17 березня провели безкоштовне обстеження на туберкульоз та ВІЛ, у рамках Всеукраїнського місячника боротьби з туберкульозом. 

Таку ж акцію влаштують на Театральній площі 20 березня. «Суспільне» бачило, як відбувалось обстеження у перший день.

Тестування на ВІЛ проводила представниця благодійного фонду «Наше Майбутнє» Олена Сульжук. На перший день передбачили тестів на дві сотні людей. Результати можна дізнатися за 15 хвилин, а знімок легень з висновком надсилають через смс за номером телефону.

«Це все анонімно, конфіденційно. У випадку позитивного результату ми пацієнта будемо скеровувати у Рівненський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики для подальшого обстеженн», — каже Олена Сульжук.

Обстежували рівнян на Театральній площі з 12:00 до 14:00. Суспільне застало кілька десятків охочих дізнатись про стан свого здоров'я. Один з них — рівнянин Віталій Дарчук:

«Проходжу військову медкомісію. Записався до пульмонолога, але щось поки ще не дійшов до нього. Та й вирішив уже перевіритись. Можливо, тут незалежне або якісніше обстеження. Тут прийшов, буквально за пів години беруть усі аналізи. Там потрібно їхати до сімейного лікаря, брати направлення, потім записуватись в чергу, все затягується».

Рівнянка Анна Савущик флюорографію востаннє робила пів року тому.

«Прийшла, щоб насамперед контролювати своє здоров'я і не наражати на небезпеку інших людей. Річ у тому, що ця ситуація з COVID-19 і хотілося б бути впевненішою», — пояснює рівнянка.

Медичний захід організували обласний фтизіопульмонологічний центр спільно з благодійним фондом «Наше Майбутнє».

 

«24-го березня — Міжнародний день боротьби з туберкульозом і упродовж місяця.

Повторно обстежувати людей на Театральній площі планують 20 березня з 12:00 години по 14:00. фтизіопульмонологічний центр організував ряд активностей, і серед них, зокрема, сьогоднішню акцію. І туберкульоз, і ВІЛ дуже часто поєднуються в парі. Якщо ВІЛ — імунна система страждає, і смертність ВІЛ-інфікованих найчастіше буває саме від туберкульозу», — коментує речниця обласного фтизіопульмонологічного центру Віта Климович.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024