Які альтернативні засоби менструальної гігієни бувають та як обрати свій

18 Березня 2023, 10:11
Які альтернативні засоби менструальної гігієни бувають та як обрати свій 701
Які альтернативні засоби менструальної гігієни бувають та як обрати свій

Про «традиційні» засоби менструальної гігієни — прокладки та тампони — відомо всім.

Але сьогодні в жінок насправді є багато альтернатив — менструальні чаші, диски, багаторазові прокладки та менструальні трусики. Фахівці онлайн-платформи «Бережи себе» з’ясовують переваги та недоліки альтернативних засобів менструальної гігієни разом із гінекологинею Оксаною Негрич.

Менструальні чаші

Менструальні чаші вже кілька років стрімко набирають популярності. Для багатьох чаша є дуже зручним засобом гігієни, який забезпечує надійний захист і не відчувається при використанні.

На початку користування може знадобитися певне тренування. Проте для переважної більшості жінок надалі чаші не створюють дискомфорту. Жінкам із деякими гінекологічними захворюваннями, зокрема при опущенні тазових органів або вагінізмі, менструальні чаші можуть не підійти.

Безумовною перевагою засобу є екологічність, адже за умови правильного використання термін придатності чаші може складати до 10 років.

Деякі виробники вказують допустимий термін заміни менструальної чаші — 10–12 годин, що суттєво перевищує інтервали для заміни тампонів та прокладок. Однак бажано змінювати засіб кожні 6 годин, оскільки при використанні чаш описані випадки небезпечного ускладнення — синдрому інфекційного токсичного шоку. Без паніки — захворювання вкрай рідкісне, а при вчасній зміні засобу та дотриманні належної гігієни ризики зараження мінімальні.

Заміна засобу в громадській вбиральні без повноцінного доступу до води — не надто хороша ідея. Для цього мають бути чисті руки та чиста чаша. Менструальні чаші потрібно промивати водою з милом і стерилізувати протягом 5–10 хв. В ідеалі потрібно мати як мінімум дві чаші на заміну.

Серед мінусів — досить висока вартість, але якщо порахувати термін експлуатації, то в кінцевому результаті це зазвичай економічно вигідно. Засіб дає змогу плавати, займатися спортом і не обмежувати себе у виборі одягу навіть у дні інтенсивних менструальних виділень.

Менструальні диски

Це різновид менструальних чаш — завдяки особливій пласкій формі вони дають змогу займатися сексом навіть під час менструації, на додачу до інших переваг звичайних чаш. Однак особлива форма може створювати незручності при введенні та зніманні засобу. Менструальні диски бувають багаторазовими та одноразовими. Проте останні коштують суттєво дорожче в порівнянні з іншими одноразовими засобами гігієни та неекологічні.

Багаторазові прокладки

Багаторазові прокладки майже аналогічні одноразовим, але можуть використовуватися повторно. З плюсів — екологічність. Також для деяких жінок з алергічними реакціями та подразненнями на одноразові прокладки саме багаторазові засоби стають у нагоді.

З мінусів — знову ж таки вища ціна на момент покупки (але при тривалому використанні інвестиція виправдана) та необхідність організувати зберігання використаного засобу, якщо заміна відбувається за межами дому. Це можна вирішити, придбавши спеціальний вологонепроникний мішечок. А ще такі прокладки можуть бути досить об’ємними та, відповідно, помітними під одягом.

Менструальні трусики

Така білизна використовується для «підстрахування» від протікань разом з іншими засобами. Існують і моделі, створені як самостійний засіб менструальної гігієни. З плюсів — можна бути впевненою в тому, що захист надійний і не буде неприємних «сюрпризів». Проте для зручного та безпечного використання варто коректно підібрати розмір та вчасно змінювати білизну.

Загалом вибір оптимального засобу гігієни — справа особиста й залежить від уподобань та ритму життя жінки.

Враховуйте можливість заміни засобу, вид активності, об’єм менструальних виділень та інші індивідуальні особливості. Найважливіше правило — регулярно змінюйте засоби гігієни, оскільки кров — ідеальне середовище для посиленого розмноження мікроорганізмів.

Тому якщо ви знаєте, що не матимете можливості вчасно змінити засіб гігієни, краще користуватися одноразовими прокладками.

Перед вибором засобу гігієни варто проконсультуватися з лікарем/кою, якщо ви маєте гінекологічні захворювання. Зокрема, це стосується жінок з опущенням тазових органів, хронічними тазовими болями, запальними захворюваннями.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024