Після Омікрону існує менший ризик мати затяжні симптоми COVID-19, – результати досліджень

17 Березня 2023, 15:55
Після Омікрону існує менший ризик мати затяжні симптоми COVID-19, - результати досліджень 838
Після Омікрону існує менший ризик мати затяжні симптоми COVID-19, - результати досліджень

Вчені виявили, що пацієнти, які захворіли на COVID-штам Омікрон, набагато рідше мали тривалі симптоми хвороби, ніж ті, хто заразився «оригінальним» вірусом SARS-CoV-2.

Про це свідчить реліз дослідження вчених з кантональної лікарні Санкт-Галлена зі Швейцарії, який опублікували в EurekAlert, пише «Українська правда. Життя».

«У молодого та здорового населення ризик тривалого захворювання на COVID-19 після інфікування Омікроном, незалежно від статусу вакцинації, дуже низький. Ці дані свідчать про те, що тривала хвиля COVID-19 після інфікування Омікрон не буде такою руйнівною, як багато хто боявся», – зазначає доктор медичних наук з кантональної лікарні Санкт-Галлена та головний дослідник дослідження Філіпп Колер.

Він додає, що навіть повторне інфікування Омікроном не спричинило затяжної хвороби. 

Натомість люди, які перехворіли штамом COVID-19, що циркулював на початку пандемії, могли мати симптоми впродовж 18 місяців.

Колер і його колеги проаналізували дані 1201 медичного працівника (81% жінок) із середнім віком 43 роки з 9 національних мереж охорони здоров'я. 

Учасники, яких було набрано з червня по вересень 2020 року, проходили регулярне тестування на COVID-19 (мазки з носоглотки та тести на антитіла) та надавали інформацію про свій вакцинальний статус.

Протягом року учасники заповнювали онлайн-анкети. У них було 18 симптомів, серед яких найпопулярніші:

  • втрата нюху або смаку;
  • втома та слабкість;
  • виснаження;
  • випадіння волосся.

Анкета також охоплювала рівень втоми. Середній час спостереження за інфекцією типу SARS-CoV-2 становив 18 місяців. 

Читайте такожСимптоми застуди: як не сплутати ГРВІ та коронавірус

Однак 429 медичних працівників, в яких виявили Омікрон, не повідомляли про тривалі симптоми хвороби. Рівень втоми також був незначний, як в учасників контрольної, неінфікованої групи.

«Ні реінфекції Омікрон, ні вакцинація проти SARS-CoV-2 до зараження Омікроном не вплинули на тривалий Covid. Однак важливо зазначити, що учасниками нашого дослідження були в основному здорові, молоді, вакциновані жінки, і результати можуть бути іншими у більш хворих, літніх та/або невакцинованих людей», – зазначив дослідник  Керол Страм з відділу інфекційних захворювань та госпітальної епідеміології кантональної лікарні Санкт-Галлена.

Читайте також: COVID-19, грип, застуда, сезонна алергія, астма: як відрізнити

Нагадаємо, раніше вчені з'ясували, що при тривалому COVID-19 зникає нюх через пошкодження нюхового нерва вірусом.

Науковці також провели низку досліджень та виявили, що вірус може опинитися в мозку та інших частинах тіла при важкому перебігу хвороби

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024