У медичних і навчальних закладах Волині фахівці розповіли про заходи з протидії туберкульозу

17 Березня 2023, 11:00
У медичних і навчальних закладах Волині фахівці розповіли про заходи з протидії туберкульозу 422
У медичних і навчальних закладах Волині фахівці розповіли про заходи з протидії туберкульозу

Туберкульоз є однією з трьох основних інфекційних причин смертності на планеті (після COVID – 19 і ВІЛ/СНІДу).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, 2021 року на туберкульоз у світі захворіло 10,6 мільйонів людей, померли від туберкульозу 1,6 мільйона При цьому 74 мільйони життів врятовано з 2000 року завдяки глобальним зусиллям із протидії туберкульозу, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Щоб підвищити обізнаність про хворобу і зусилля, спрямовані на припинення глобальної епідемії, з ініціативи ВООЗ 24 березня було визначено як Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Саме цього дня 1882 року Роберт Кох відкрив бактерію, що викликає недугу.

Всесвітній день боротьби з туберкульозом у 2023 році має гасло «Так! Ми можемо покінчити з туберкульозом!».

На Волині до цієї дати приурочений місячник протидії хворобі. Фахівці структурних підрозділів Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб проводять численні комунікаційні заходи в медичних і навчальних закладах. 

Цими днями працівники Старовижівського відділення побували у Старовижівській багатопрофільній лікарні, Камінь-Каширського відділу – у  клініці сімейної медицини Behealthy. Про профілактику туберкульозу йшлося під час візиту фахівців Любомльського відділення у Вишнівський ліцей, Луцького районного відділу – в КЗДО №4 і притулок для дітей у Рожищі.

У Бужанківському ліцеї ім.М.Корзонюка Поромівської громади працівники Нововолинського відділення провели навчання для дітей і вчителів на тему: «Чим небезпечний туберкульоз», організували перегляд навчального фільму про хворобу. 

У Любешеві  відбулася нарада з працівниками місцевого ЦПМСД, під час якої обговорили питання настороженості щодо туберкульозу, кору, а також виявлення, повідомлення, діагностики та ведення випадків ГВП (гострого в’ялого паралічу). Фахівці Любешівського відділення долучилися до  всеукраїнського флешмобу у «Так! Ми можемо зупинити туберкульоз!».

Заходи в рамках місячника з протидії туберкульозу тривають.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024