Як піклуватись про нирки та що робити, коли пацієнт запідозрив захворювання

17 Березня 2023, 10:32
Як піклуватись про нирки та що робити, коли пацієнт запідозрив захворювання 1637
Як піклуватись про нирки та що робити, коли пацієнт запідозрив захворювання

Дотримуйтесь здорового способу життя: відмовтесь від куріння, дбайте про свій раціон, не забувайте про воду, будьте фізично активними. 

Це допоможе запобігти захворюванням нирок, радять у Нацслужбі здоров'я. 

Також там нагадали про маршрут пацієнта у випадку підозри на захворювання нирок.

У Нацслужбі здоров'я радять періодично відвідувати свого сімейного лікаря, навіть якщо не маєте скарг, та звернутися відразу до свого сімейного лікаря, якщо виник дискомфорт чи біль в ділянці попереку і ви не знаєте його причини.

Читайте також: У Луцьку зробили першу цього року пересадку нирок

На захворювання нирок може вказувати зміна забарвлення чи кількості сечі. Проте, ці ж симптоми можуть бути пов’язані і з іншими недугами. Саме тому потрібно звертатися до лікаря загальної практики, яким є ваш сімейний лікар, терапевт чи педіатр. А не одразу до вузького спеціаліста. Лікар первинної ланки огляне, проконсультує, за потреби призначить додаткові обстеження, або випише направлення до нефролога, уролога чи іншого спеціаліста.

Читайте також: Як дорослим і дітям отримати реабілітаційну допомогу амбулаторно

Щоб потрапити на консультацію до спеціаліста, здати аналізи чи пройти обстеження, потрібно обрати заклад, який має договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу. А також з’ясувати, чи є у штаті відповідний фахівець та обладнання. Знайти медичний заклад, який надає амбулаторну допомогу за Програмою медичних гарантій, можна на сайті НСЗУ https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts

Також дізнатися, який заклад надає амбулаторну допомогу можна за номером контакт-центру 16-77. Щоб з’ясувати, чи є у закладі потрібні фахівці і обладнання, радимо зателефонувати безпосередньо у лікарню.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024