Використання яких лікарських засобів варто уникати під час вагітності. ВІДЕО

12 Березня 2023, 15:00
Використання яких лікарських засобів варто уникати під час вагітності 1552
Використання яких лікарських засобів варто уникати під час вагітності

Під час вагітності використання деяких лікарських засобів для лікування лор-захворювань може завдати шкоди не тільки жінці, а й малюкові.

Про лікарські препарати, які несуть ризик вагітним жінкам, загрози використання деконгестантів та кортикостероїдів під час вагітності коментує голова експертної групи МОЗ України за напрямом «Отоларингологія. Дитяча отоларингологія. Сурдологія», доктор медичних наук, професор Василь Попович на ютуб-каналі «Школа доказової медицини». 

Зокрема. при синдромі закладеності носа такі препарати, як оксиметазолін та нафазолін слід з обережністю використовувати пацієнткам з гіпертензією або ознаками зменшення кровопостачання плаценти, часте або тривале застосування призводить до зменшення плацентарного кровотоку. 

За словами лікаря. такий препарат, як фенілефрин категорично протипоказаний для лікування закладеності носа вагітним. Лікар застерігає, що більшість комбінованих препаратів, які використовуються ендоназальтно, містять фенілефрин. 

Використання місцевих і системних деконгестантів у період вагітності призводить до: кардіоміопатії та прееклампсії у вагітних. 

Для плоду це небезпечно наступним:

  • деформації кінцівок 
  • відсутності ліктьової, гомілкових кісток, пальців
  • гемікраніальної атрофії
  • отоцефалії - агнатії
  • гасторошизису
  • стенозу тонкого кишечника

Тож лікар радить у період вагітності при закладеності носа користуватися ізотонічною морською водою, морською водою з декспантенолом, гіпертонічною морською водою. 

Більше - у відео. 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024