Як любомльчанам убезпечитись від наслідків вірусу папіломи людини: поради гінекологині Любомльського ТМО

09 Березня 2023, 14:52
Як любомльчанам убезпечитись від наслідків вірусу папіломи людини: поради гінекологині Любомльського ТМО 540
Як любомльчанам убезпечитись від наслідків вірусу папіломи людини: поради гінекологині Любомльського ТМО

Вірус папіломи людини – це одна з найрозповсюдженіших хвороб, які передаються статевим та побутовим шляхом. Загалом є понад 80 типів папіломавірусу людини, приблизно 30 з них можуть уражати шийку матки та може сприяти розвитку раку шийки матки у жінок. Наприклад, з його розвитком найчастіше пов’язують ВПЛ 16 та 18 типів.

Як уберегтися від інфікування та убезпечити себе від онкології – розповідає завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Любомльського ТМО Тетяна Франчук.

За словами лікарки, вірус може роками знаходитися в «тихому» режимі, а людина навіть не здогадується, що інфікована. Однак «пусковим» механізмом для його розвитку, а відтак – і онкології у жінок, можуть бути найрізноманітніші фактори: ослаблений імунітет, що послаблює здатність організму боротися з інфекцією, ведення надто насиченого темпу життя, рання сексуальна активність або багато сексуальних партнерів, що збільшує ризик інфікування,  вживання алкоголю та тютюну, стреси та різні психічні розлади і переживання, аборти.

Імунна система організму може боротися з інфікуванням вірусу, проте у певної кількості жінок інфікованих ВПЛ, все ж таки розвивається рак шийки матки.

Читайте також: Що варто знати про рак шийки матки: роз'яснення любомльської гінекологині

Як вірус потрапляє в організм людини

Існують такі способи передачі вірусу від людини до людини:

-          Контактний побутовий – інфікування відбувається при контакті руками або користуванні спільними речами. Таким способом найчастіше передаються бородавки та кондиломи.

-          Статевий – зараження відбувається безпосередньо при контакті, або від близького контакту «шкіра до шкіри». Статевий акт не є обов'язковою умовою передачі вірусу. Таким шляхом передаються найагресивніші типи ВПЛ.

-          Від матері до дитини. Під час пологів дитина проходить по родових шляхах, де може інфікуватися. Хвороба проявляє себе в перші роки. Папіломи можуть утворюватись на слизових ротової порожнини та шкіри.

Причому ВПЛ не потрапляє в організм з кров’ю, слиною або іншими біологічними рідинами. Він потрапляє до людини з клітинами шкіри або слизової оболонки носія. Обстеження на виявлення ВПЛ є доступним для пацієнтів. Для цього потрібно звернутись до акушер-гінеколога, уролога або ж дерматолога.

Що може захистити від інфікування ВПЛ

Єдиний спосіб захисту від інфікування ВПЛ, відомий медицині, це щеплення. Адже в майбутньому воно захищає від розвитку раку шийки матки, раку порожнини рота й горла, статевих органів й ануса. Вакцинацію від ВПЛ проводять у багатьох країнах світу, а в деяких навіть внесені до обов’язкових.

В Україні щеплення від папіломавірусу входить до переліку «‎рекомендованих».

Вакцинація проти ВПЛ може запобігти понад 90% ракових захворювань, пов’язаних з вірусом.

Коли та кому робити щеплення

Дітям рекомендовано проводити щеплення двома дозами у віці 9-14 до початку статевого життя. Щеплення роблять і хлопцям також, адже вони можуть бути носіями вірусу.

Людям, які живуть із ВІЛ, для захисту від папіломавірусної інфекції, незалежно від виробника вакцини та віку вакцинації, потрібно ввести три дози вакцини.

Вакцинація проти ВПЛ рекомендована не всім дорослим старше 26 років, оскільки у цьому віковому діапазоні вона може бути не такою ефективною. Однак, після консультації з лікарем дорослі у віці від 27 до 45 років також можуть зробити щеплення.

Зверніться до сімейного лікаря щодо отримання щеплення від ВПЛ.

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги Любомльської міської ради також проводять щеплення від ВПЛ. Вакцину можна придбати в будь-якій аптеці, якщо вона відсутня – можна замовити.

Як зазначає у коментарі Олеся Дубина, сімейна лікарка Центру ПМСД Любомльської міської ради, у жовтні «первинка» отримала від благодійної організації разом з іншою допомогою 20 доз вакцини ВПЛ. Тож завдяки цьому вдалося вакцинувати до десятка жінок від вірусу папіломи людини.

Звертаються до сімейних лікарів і інші мешканці громади з проханням вакцинації від ВПЛ. Переважно це – молодь 18-25 років. Та, на жаль, їх не так багато, як того хотілося б.

Тому лікарі закликають батьків дівчаток 9-14 років завчасно подбати про вакцинацію дітей, а також молодих жінок подбати про профілактику раку шийки матки.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024