Волинські фахівці долучились до онлайн-презентації Центрів знань з неінфекційних захворювань

09 Березня 2023, 10:40
Волинські фахівці долучились до онлайн-презентації Центрів знань з неінфекційних захворювань 748
Волинські фахівці долучились до онлайн-презентації Центрів знань з неінфекційних захворювань

Для Волинської області профілактика неінфекційних захворювань є дуже актуальною, зважаючи на значну кількість серцево-судинних та онкологічних хвороб, цукрового діабету. 

Тому фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб долучилися до онлайн-презентації Центру знань неінфекційних захворювань, котрий дає можливість підвищувати фаховий рівень і ефективніше комунікувати задля покращення здоров’я людей, йдеться на сайті установи

Як зазначають фахівці, в області вищий загальноукраїнського рівень передчасної смертності від хвороб органів травлення, а також показник смертності внаслідок отруєння алкоголем. Окрім того, на Волині – значна  частка тих, хто курить 20 років і більше. 

Тому популяризація здорового способу життя, поширення обізнаності людей про основні фактори  ризику для здоров’я та профілактику недуг – важливий напрямок роботи фахівців Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб і його структурних підрозділів. 

7 березня у Києві презентували новостворений Центр знань з неінфекційних захворювань (НІЗ). Центр знань ЦГЗ створений на базі Центру громадського здоров’я у межах україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва.

Він покликаний надавати підтримку всім партнерам, які працюють у сфері НІЗ або дотичних галузях, та сприяти поширенню сучасної доказової інформації щодо неінфекційних захворювань та здорового способу життя на національному та регіональному рівнях.

В Україні неінфекційні захворювання — серцево-судинні та онкологічні захворювання, хвороби дихальних шляхів, цукровий діабет та психічні розлади — є причиною 91% всіх смертей. Під час повномасштабної війни через погіршення доступу до медичної допомоги і ліків, неконтрольований стрес та зміни способу життя людей ризик виникнення неінфекційних захворювань підвищується, а у пацієнтів, які живуть з НІЗ, можуть виникати тяжкі ускладнення — зокрема, інфаркти та інсульти.

«Профілактика — це найефективніший шлях до попередження чи подолання неінфекційних хвороб. Популяризувати теми здорового способу життя, профілактичних оглядів, обізнаності про НІЗ, допоможе Центр знань, відкритий завдяки підтримці проєкту «Діємо для здоров’я». Усі охочі, зокрема, лікарі, а також люди без медичної освіти, матимуть змогу долучатися до онлайн-подій, читати інформаційні матеріали, засновані на доказових джерелах, а також ділитися корисними знаннями щодо профілактики неінфекційних хвороб з іншими», — розказала Ірина Сорока, завідувачка відділу профілактики неінфекційних захворювань ЦГЗ.

Основне завдання Центру знань — підтримувати професійний розвиток фахівців у питаннях профілактики, лікування та контролю неінфекційних захворювань. Окрім того, Центр знань має стати платформою обміну досвідом та знаннями для регіональних фахівців громадського здоров’я.

Діяльність центру передбачає:

  • організацію і проведення тренінгів, лекцій, вебінарів, зустрічей на тему НІЗ;
  • створення та розповсюдження інформаційних матеріалів;
  • надання консультацій та менторської підтримки регіонам.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024