У центрах служби крові потрібні донори крові резус-негативної належності, - МОЗ

08 Березня 2023, 15:08
У центрах служби крові потрібні донори крові резус-негативної належності, - МОЗ 1662
У центрах служби крові потрібні донори крові резус-негативної належності, - МОЗ

Восени минулого року в Україні стартувала національна кампанія «Твоя кров може воювати. Стань донором!».  Завдяки підтримці українців вдалося достатньо збільшити щоденний запас еритроцитарних компонентів крові.  

В умовах воєнного стану стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є однією з умов обороноздатності країни та запорукою її національної безпеки, пише МОЗ

Проте серед українців, як і серед всього населення Європи, не більше ніж 14% мають кров резус-негативної належності. Відповідно і кількість донорів резус-негативного фенотипу — невисока. 

Читайте також: Як організувати День донора на робочому місці

Водночас звертаємо увагу, що в критичних ситуаціях, у разі масивних крововтрат постраждалим із будь-яким фенотипом, як першу дозу можна застосовувати еритроцити або кров резус-негативної належності О (І) групи. 

Тому важливими є сталі запаси компонентів крові усіх груп і резус-належності.

Щоб здати кров, необхідно зателефонувати до центру крові у вашому місті або найближчому до вас. 

Медики запропонують вам для здавання конкретний день і час, а також проінформують про підготовку  до донорства. 

Якщо ви живете далеко від центру крові, ви можете дізнатися, коли виїзна бригада, яка проводить забір крові, працюватиме саме у вашому регіоні.

Читайте також«Твоя кров може воювати»: рівнян закликають на акцію донорства

Актуальні телефони центрів крові — за посиланням https://utcc.gov.ua/tsentry-krovi/

Якщо у вашому  колективі є багато охочих здати кров, можна повідомити про це найближчий центр крові і запросити виїзну бригаду для забору крові. Алгоритм, як організувати день донора на робочому місці — за посиланням.

Детальніше про відповідальне донорство, його важливість під час війни, а також відповіді на всі питання, які можуть виникати під час підготовки до здачі крові, можна дізнатись на сайті УЦТК у відповідному розділі

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024