Мікробіологічна лабораторія Волинського центру контролю та профілактики хвороб досліджує зразки на гельмінти

04 Березня 2023, 14:00
Мікробіологічна лабораторія Волинського центру контролю та профілактики хвороб досліджує зразки на гельмінти 942
Мікробіологічна лабораторія Волинського центру контролю та профілактики хвороб досліджує зразки на гельмінти

Аскаридоз – гельмінтне захворювання, що розвивається при зараженні аскаридами. Ці круглі черв’яки паразитують у шлунково-кишковому тракті людини і вражають дихальну систему. Вони можуть досягати у довжину до 40 см.        

Тривалість життя аскарид становить від 12 до 24 місяців. Одна самиця може відкласти до 200 тисяч яєць, які разом із калом виводяться до навколишнього середовища. В ґрунті вони можуть зберігатися до 10 років. Таким чином гельмінти забезпечують відтворення свого виду, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Яйця аскарид в організм людини можуть потрапити через контакт рук/тіла із ґрунтом, а також  внаслідок вживання:

  • погано помитих овочів, ягід чи фруктів;
  • води з криниць;
  • заковтування води під час купання у відкритих водоймах;
  • недостатньо термічно оброблених м’ясних страв.

Яйця аскариди  через рот потрапляють в тонкий у кишківник. Далі шлях сформованої личинки через кровоносну систему лежить у дихальні шляхи (легені, бронхи, трахею). Личинки живуть в альвеолярних капілярах, через альвеолярні стінки потрапляють в бронхи. Після цього – в ротоглотку. Відбувається вторинне заковтування личинки, яка в тонкому кишківнику розвивається у статевозрілу особину, здатну виділяти яйця.
Інвазія аскаридами проявляється по-різному, специфічних симптомів нема.

Прояви залежить від стадії життєвого циклу аскарид. При кишковій формі спостерігається підвищення температури тіла до 38 градусів, біль у животі, нудота, діарея, алергічні реакції на шкірі (висипання).

При легеневій  стадії, коли личинки переміщаються у легені, можуть виникнути: сухий кашель або з виділенням невеликої кількості харкотиння, приступи задухи.

Найчастіше інкубаційний період від моменту зараження до появи симптомів становить 4 – 16 днів.

Дорослі особини аскарид не викликають симптомів з боку шлунково- кишкового тракту, але продукти їх життєдіяльності викликають інтоксикацію в організмі людини. Це проявляється головними болями, головокружінням, швидкою втомлюваністю, анемією, порушенням сну, втратою ваги.

Аскаридоз  небезпечний для дітей молодшого віку, бо аскариди можуть викликати непрохідність кишківника. Звідти вони здатні заповзати у жовчні ходи, що може викликати жовтяницю, печінкову та кишкову коліки. При підозрі на паразитування аскарид, необхідно звернутися до лікаря.

Крім того, людина може інвазуватися токсокарами, це  аскариди собак та котів.  Інфікування людини відбувається через потрапляння  яєць токсокар із забрудненим відходами тварин ґрунтом (у скверах та парках, на присадибних ділянках та дитячих майданчиках), через немиті руки, або забруднені сирі ягоди, овочі та фрукти.

Діагностику аскаридозу та токсокарозу здійснюють за допомогою лабораторних досліджень. Насамперед, призначають мікроскопію калу. Аналіз дозволяє виявити яйця гельмінтів. Для підвищення точності результатів його повторюють 2-3 рази із інтервалом у кілька днів.

Крім того, лабораторне дослідження крові допоможе встановити наявність гельмінтної інвазії за межами шлунково-кишкового тракту. Для цього використовують метод імуно-ферментного аналізу з метою виявлення специфічних антитіл.

Мікробіологічна лабораторія ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» проводить паразитологічні дослідження калу на виявлення яєць та личинок гельмінтів, патогенних найпростіших.

Крім того, в лабораторії досліджують сироватку крові методом ІФА на виявлення антитіл:

  • Ig G Аскарид, вартість — 347.41 грн з ПДВ.
  • Ig G Токсокар, вартість -393,12 грн з ПДВ.

      Для проведення  паразитологічних досліджень звертатись за адресою: м. Луцьк, пр.Волі 55, тел. (0332) 23-06-87, E—mail:  [email protected]

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024