Що робити, аби зберегти слух: поради рівненських фахівців

04 Березня 2023, 09:20
Що робити, аби зберегти слух: поради рівненських фахівців 1064
Що робити, аби зберегти слух: поради рівненських фахівців

У світі налічується більше 400 мільйонів осіб із тяжкою втратою слуху. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2050 року їх кількість може зрости майже вдвічі, а це – кожен десятий житель планети.

Хтось має вроджені вади слуху, а хтось набуває порушення упродовж життя. Причинами втрати слуху можуть бути генетичні (спадкові) фактори, або ускладнення під час пологів чи вагітності, пишуть у Рівненському обласному інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики. 

Та найчастіше причиною стають різні чинники впродовж життя: ускладнення деяких інфекційних хвороб, хронічні вушні інфекції, прийом певних лікарських засобів, надмірний шум, старіння, травми голови або вуха. Особливо гостро ця проблема постала зараз, під час війни, коли і дорослі і діти через бойові дії можуть отримати акустичну травму.

Види порушень слуху (приглухуватості) в залежності від рівня ураження поділяють на:

  •  кондуктивну приглухуватість

  • сенсоневральну приглухуватість

  • змішану приглухуватість

Вважається, що в цілому половині всіх випадків втрати слуху можна запобігти за допомогою медико-санітарних заходів.

Найперше – це вчасна діагностика порушень слуху. Одним із методів дослідження слуху є тональна аудіометрія. Під час цього обстеження визначають інтенсивність і тон звуку, які може сприйняти вухо та ще деякі параметри, які дадуть можливість зрозуміти на скільки добре функціонує ваш слух. Це абсолютно безпечна для пацієнта процедура, тому її призначають як дорослим так і дітям.

Важливо зрозуміти, що чим раніше звернутись по допомогу, тим вища можливість одужання або запобігання розвитку та прогресування туговухості. Відтягування обстеження, навпаки може закінчитися повною глухотою.

Що робити, щоб зберегти слух?

  • При виявленні ознак захворювання вуха, горла та носа своєчасно звертайтесь до лікаря та дотримуйтесь його рекомендацій щодо лікування.

  • Не слухайте гучну музику протягом тривалого часу (максимум – 60% гучності і не довше ніж годину) та надавайте перевагу накладним навушникам.

  • Відмовтесь від вушних паличок – з їхньою допомогою можна пошкодити вухо або заблокувати його вушною сіркою.

Регулярно перевіряйте слух! Це дозволить вам вчасно помітити зниження слуху та зреагувати

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024