Жителям Ковельського району порадили, як уникнути інфеційних хвороб у разі підтоплення територій

03 Березня 2023, 13:48
Жителям Ковельського району порадили, як попередити інфеційні хвороби у разі підтоплення територій 1354
Жителям Ковельського району порадили, як попередити інфеційні хвороби у разі підтоплення територій

У зв’язку з підтопленням помешкань жителів нашого району, сільськогосподарських угідь,  лісів і доріг існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

Як запевняють у Ковельському районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, ми можемо зарадити цій проблемі, дотримуючись деяких простих правил гігієни, йдеться на сайті Шацької селищної ради.

Перш за все, кожен громадянин має подбати про наявність у своєму раціоні та раціоні своєї сім’ї питної води та продуктів харчування гарантованої якості. Так, за відсутності привозної чи бутильованої води у жодному разі не варто використовувати для пиття воду з відкритих водойм і криниць, що перебувають у зоні підтоплення.

Така вода може бути небезпечною, оскільки внаслідок повені до цих джерел водопостачання зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів і сміттєзвалищ могли потрапити хвороботворні мікроби, які є збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів та інших захворювань, а також личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб.

Якщо ж відсутня можливість постачання якісної привозної чи бутильованої води для пиття, можна вживати лише добре прокип’ячену воду, якою також рекомендовано користуватися для господарських цілей.

Для приготування їжі слід використовувати лише продукти гарантованої якості, які в процесі приготування слід в обов’язковому порядку піддати термообробці (варіння, смаження, запікання). При цьому овочі та фрукти необхідно ретельно мити кип’яченою водою (бажано зі щіткою та господарським милом), в подальшому обдаючи окропом.

У зв’язку з тим, що невдовзі настане теплий період року, який, ймовірно, може бути ускладнений перебоями в електропостачанні, збільшуватимуться ризики швидкого псування харчових продуктів. Тож, аби запобігти харчовим отруєнням та гострим кишковим інфекційним хворобам, слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.

Не можна забувати і про дотримання основних правил гігієни – перед вживанням їжі ретельно мити руки з милом. Коли ж немає такої можливості –  протирати руки зволоженими дезінфектантами серветками.

Комахи (мухи, комарі та ін.), гризуни (миші, щурі) можуть бути переносниками та носіями збудників інфекційних хвороб, тому на підтоплених територіях може виникнути необхідність посилення заходів дезінфекції та дератизації. У разі неможливості самостійної боротьби з даними переносниками хвороб слід звертатися за консультацією та допомогою до медичних закладів, тимчасових пересувних медпунктів, та інших установ та організацій, що надають послуги з дезінфекції,  дератизації.

Щодо використання земель, які тривалий час знаходилися у зоні підтоплення, то впевненим у їх безпечності для ведення сільськогосподарських робіт можна бути,  лише отримавши позитивні результати дослідження грунту за мікробіологічними показниками. Не слід забувати і про обов’язкове рекультивування підтоплених ділянок.

У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох  інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним.

Будьте пильними, дотримуйтеся цих простих правил гігієни! Бережіть своє здоров’я та здоров’я свої близьких!

 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
22.04.2024