Спалах паротиту, який виявили у родини на Горохівщині, поширився в навчальному закладі

01 Березня 2023, 13:00
Спалах паротиту, який виявили у родини на Горохівщині, поширився в навчальному закладі 1771
Спалах паротиту, який виявили у родини на Горохівщині, поширився в навчальному закладі

Продовжуються заходи з локалізації спалаху  епідемічного паротиту, що виник у Луцькому районі.

Нагадаємо, в одній родині зареєстровано шість випадків даного захворювання, в тому числі п'ять – серед дітей. Протікання середньої форми важкості, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

На сьогодні захворювання поширилось у навчальний заклад, де вчилися хворі діти. Ще шість випадків епідемічного паротиту виявили при активному медичному нагляді.  Вивчили  вакцинальний статус учнів та персоналу школи – всі вакциновані проти епідемічного паротиту. В родині, де стався спалах – двоє дітей щеплені, четверо – не вакциновані.

З метою надання допомоги при здійсненні епідеміологічного розслідування спалаху, Горохівське відділення «Волинського ОЦКПХ МОЗ»  відвідали головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко та заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Ірина Єнжиєвська

У ході візиту надали консультативну допомогу щодо заходів локалізації спалаху та розробили алгоритм дій груп швидкого реагування. Налагоджена співпраця з надавачами первинної медичної допомоги щодо проведення заходів при виникненні надзвичайних ситуацій (спалахів інфекційних хвороб тощо).

У межах робочої поїздки Наталія Янко та Ірина Єнжиєвська також відвідали «Горохівський центр первинної медичної допомоги», поспілкувалися з керівником та медичними працівниками, котрі проводять вакцинацію мешканців ТГ, та вивчили дотримання норм холодового ланцюга.

 Зберігання вакцин – це найтриваліший з етапів «холодового ланцюга», дотримання якого передбачено затвердженим МОЗ України порядком. Отримана техніка має автономну здатність підтримувати необхідну температуру, тож навіть за відсутності енергопостачання вакцини надійно зберігатимуться упродовж тижня.

На завершення візиту колегам із ЦПМД надали рекомендації щодо контролю за дотриманням умов «холодового ланцюга», котрий здійснюється за показами реєструючих приладів стаціонарного холодильного обладнання, термотестерів та записів у журналі реєстрації температури. Реєстрація температури має проводиться двічі на добу та засвідчується підписом відповідальної особи.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024