Волинян закликають надолужити календарні щеплення, вакцинуватись від грипу та COVID-19

28 Лютого 2023, 12:13
Вакцинація 1477
Вакцинація

Введення кількох вакцин одночасно є стандартною світовою практикою, яка допомагає швидше отримати необхідний захист та зменшити кількість візитів до лікаря.

Численні дослідження довели, що це абсолютно безпечно і не викликає додаткових побічних реакцій, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Фахівці Центру зазначають, що одночасне введення декількох вакцин не може ослабити чи перевантажити імунітет людини. Із самого народження ми щоденно контактуємо з тисячами бактерій та вірусів. Наша імунна система працює в режимі 24/7, без відпусток та вихідних. І зустрічає вона живих активних збудників, а не знешкоджених чи ослаблених, як у вакцинах. Тому декілька вакцин в один день, або ж одна багатокомпонентна вакцина, не буде для неї проблемою.

Читайте такожНа Волині майже на 30% збільшилося хворих з COVID-19

Втім, варто знати, що не всі вакцини можна комбінувати.

Так, вакцину від COVID-19 можна вводити одночасно лише з неактивованою вакциною від грипу. З усіма іншими щепленнями потрібно дотримуватися інтервалу мінімум у два тижні.

Вакцину БЦЖ вводять з інтервалом в один місяць з іншими, крім вакцини від гепатиту B.

Якщо ваша дитина чи ви надолужуєте календар щеплень або хочете зробити ще й декілька додаткових рекомендованих щеплень, порадьтеся із сімейним лікарем. Він запропонує вам схему вакцинації з урахуванням особливостей кожної з вакцин.

Всього з початку епідсезону 2022-2023 років ГРВІ та грипом перехворіло уже понад 89 тисяч волинян —  це 8,9% населення області.  Близько  2% від загальної кількості захворілих госпіталізовано, переважно це дорослі особи.

З початку епідсезону на Волині вакциновано – близько 2500 осіб, із них групи ризику становлять 80%.

Читайте також: В Україні майже 400 тисяч переселенців вакцинувалися завдяки ВООЗ

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024