Лікування карієсу у дітей

27 Лютого 2023, 12:29
Лікування карієсу у дітей 445
Лікування карієсу у дітей

Молочні зуби вважаються тимчасовим явищем у житті, і втрата одного-двох зубів у ранньому віці не вважається великою проблемою. Така позиція часто породжує думку батьків, що молочними зубами зовсім не варто займатися. У тому числі що лікування карієсу у дітей марна трата грошей. Це далеко не так, адже молочні зуби заміщаються на корінні нерівномірно в ротовій порожнині, що надалі призведе до проблем постійних зубів, що вже сформувалися.

Карієс молочних зубів лікувати чи ні

Карієс відноситься до найпоширеніших хвороб зубів. Це стосується не лише дорослих, а й дитячої стоматології. За статистикою, карієс молочних зубів фіксується приблизно у 60% дітей у ранньому віці, до 6 років. Основна його причина – це Streptococcus mutans, бактерія, яка живе та розмножується у ротовій порожнині. Оскільки більшість дітей не приділяє належної уваги зубам, пропускають їх чистку, зловживають солодким, цей вид бактерій дуже швидко розвивається в ротовій порожнині. Найчастіше у дітей уражаються моляри, проте за рахунок того, що емаль молодого зуба дуже тонка, згодом хвороба може прогресувати та розвиватися у страшний карієс у дітей, коли буде вражена більша частина зубів.
Одним із головних питань усіх батьків є: лікувати чи ні карієс молочних зубів? І будь-який дитячий стоматолог дасть ствердну відповідь. Лікування карієсу в дітей віком необхідно, щоб уникнути серйозних ускладнень.

Ускладнення, що може спричинити карієс молочних зубів

Молочні зуби слід лікувати так само як і корінні. Навіть якщо дитина боїться кабінет стоматолога, варто пояснити йому, що це лише простий огляд, і здорові зуби завдадуть йому менше клопоту.

Запущена форма та страшний карієс у дітей може призвести до таких наслідків:

  • Перехід бактеріальної інфекції з хворих молочних зубів на зачатки корінних, що вже з'явилися, які також на початковій стадії мають тонку емаль. Несвоєчасне лікування карієсу в дітей віком може призвести до безповоротної втрати корінного зуба;
  • Порушення прикусу та деформація щелепи. Видалені на ранньому етапі молочні зуби утворюють порожнечі, які, до появи постійного зуба, мають властивість зрушуватися і змінювати свою форму. Все це надалі приведе до кривих зубів;
  • Карієс молочних зубів сприяє розмноженню бактерій, які можуть перейти на ясна та інші ділянки слизової оболонки. Надалі ці бактерії охоплюють інші зуби чи стають причиною виникнення супутніх хвороб.

Методи лікування карієсу у дітей

Часом батьки навіть не помічають, що почався карієс у дітей, початкова стадія протікає практично безсимптомно і може виражатися у вигляді ледь видної білої плями та розм'якшення емалі.

Як ідентифікувати карієс молочних зубів та стадію захворювання:

  1. Початкова стадія: карієс у дітей виражається білими плямами на емалі, які мають м'якшу структуру. Жодного свердління та пломбування на цьому етапі не потрібно. Стоматолог вичищає уражену ділянку емалі та проводить ремінералізацію. Даний метод передбачає використання фторвмісного препарату з метою відновити емаль. Робиться це за допомогою звичайного нанесення розчину на зуб, так і з використанням фіксуючої капи;
  2. Середня стадія. Карієс молочних зубів набуває чітких візуальних ознак: поява порожнин, вона може бути як світлою, так і потемнілою. Також можуть з'являтися неприємні відчуття та біль від солодкого та кислого. Лікування карієсу у дітей на даному етапі полягає в чищенні зони ураження та пломбуванні втрачених ділянок;
  3. Глибока стадія. Карієс проходить через дентин і проникає у пульпу зуба. При запущеній формі може розвинутись страшний карієс у дітей, що викликає біль, особливо на холодне та гаряче. Болючість збільшується, може призвести до високої температури, слабкості та нудоти. На даному етапі лікування карієсу у дітей є найбільш складним. Необхідне ендодонтичне втручання: чищення каналів та їх пломбування.

Для того, щоб не доводити до крайніх випадків, батькам рекомендується стежити за ротовою порожниною дитини і мінімум раз на півроку проводити обстеження у дитячого стоматолога https://mamadentist.com/.

Профілактика карієсу молочних зубів

У батьків не повинно виникати питань лікувати чи ні карієс молочних зубів. Достатньо подивитися, як виглядає страшний карієс у дітей, щоб прийти до думки про необхідність не лише своєчасного лікування, а й постійної профілактики.

Профілактичні заходи щодо догляду за молочними зубами включають таке:

  • Регулярно, кілька разів на рік приводити дитину до стоматолога на огляд та, якщо необхідно, лікування карієсу дітей;
  • Дотримуватись гігієни порожнини рота, стежити за харчуванням дітей, мінімізувати прості вуглеводи;
  • Фторування. Дитячий стоматолог може запропонувати захист зубів фтор-лаком, який зміцнює емаль та покриває мікротріщини;
  • Герметизація фісур. Цей спосіб профілактики стосується, запечатуючи природних заглиблень на молярах, за допомогою спеціального складу, герметика.

Багаторічна практика досвідчених стоматологів світу ще раз доводить, що лікування карієсу у дітей є необхідністю, а не запобіжними заходами, поки не виросте постійний зуб. Карієс молочних зубів такий же небезпечний, він може призвести до незворотних наслідків та проблем із зубами на все життя.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024