Небезпека, медична допомога, йодна профілактика: на Волині відбувся семінар з радіаційної безпеки

25 Лютого 2023, 10:18
Семінар з радіаційної безпеки 1506
Семінар з радіаційної безпеки

Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з управлінням охорони здоров’я ОВА організували міждисциплінарний семінар-тренінг «Радіаційні небезпеки, уражаючі чинники, реагування та надання медичної допомоги».

Відбувся семінар-тренінг за участі генеральної директорки Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталії Янко та начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Юрія Легкодуха, йдеться на сайті установи.

Начальник управління охорони здоров’я обласної держадміністрації Юрій Легкодух зазначив, що ця тема є важливою та на часі. Вже рік, як в Україні війна і підступний агресор чи не з перших днів шантажує нашу державу та весь світ, що готовий застосувати ядерну зброю, як проти України, так і проти наших європейських союзників. Тому ми маємо бути готові до будь-яких сценаріїв!

Головна державна санітарна лікарка області Наталія Янко розповіла про стратегічні зміни в системі громадського здоров’я і ухвалений Верховною Радою України 6 вересня 2022 року Закон «Про систему громадського здоров’я». У ньому визначено, що мережа центрів контролю та профілактики хвороб формується як складова системи епідеміологічного нагляду та реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я з урахуванням комплексного підходу – здоров’я у всіх політиках.

Наталія Янко також закцентувала увагу, що за наказом МОЗ України від 06.12.2022р. №2213 затверджено положення про функціональну підсистему забезпечення санепідблагополуччя населення єдиної державної системи цивільного захисту. І сьогодні фахівці ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» готові оперативно і кваліфіковано відреагувати на будь-яку небезпеку.

Заступниця генерального директора Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Надія Костирка звернула увагу учасників семінару-тренінгу на організацію реагування на загрози радіаційного та ядерного характеру регіональної системи громадського здоров’я. 

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» як заклад громадського здоров’я входить на регіональному рівні у функціональну підсистему забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення єдиної державної системи цивільного захисту. Для організації і координації реагування на надзвичайні ситуації, в т.ч. радіаційного та ядерного характеру, в установі створений Оперативний центр реагування та Групи швидкого реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я. Надія Костирка також зупинилася на йодній профілактиці.  Адже йодна профілактика належить до термінових (невідкладних) заходів, спрямованих на запобігання негативного впливу ранньої фази радіаційної аварії.

Завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Людмила Тимощук розповіла присутнім про іонізуюче випромінювання і його вплив на людину та основні принципи діагностики й лікування променевої хвороби.  Лікарка з радіаційної гігієни Ольга Гусєва, своєю чергою, пояснила учасникам семінару, що таке уражаючі чинники ядерного вибуху.  А про порядок проведення дезактивації та про  засоби захисту і  дозиметричну апаратуру  розповіла завідувачка лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Людмила Содома. Також фахівці ж лабораторії продемонстрували, як правильно одягати та знімати захисний одяг.  

І вже у фіналі семінару-тренінгу про сортування потерпілих, надання догоспітальної допомоги та екстреної медичної допомоги розповів медичний директор КП «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Анатолій Каленюк.

Під час заходу учасники (загальна кількість  учасників заходу – 65) поглибили свої знання та отримали нові.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024