Чому з'являється кіста яєчника?

23 Лютого 2023, 16:24
Чому з'являється кіста яєчника? Реклама 1455
Чому з'являється кіста яєчника?

Кіста яєчника є одним із захворювань, які найчастіше трапляються у жінок. Кіста зазвичай має вигляд порожнини у вигляді «мішечка», наповненої вмістом рідкого або напіврідкого характеру. Виникає така порожнина в яєчнику і помітно збільшує його в об'ємі, іноді в кілька разів. Кіста яєчника лікування якої сьогодні пропонують більшість клінік столиці, більше не становить великої загрози для життя жінки, однак це не означає, що варто нехтувати регулярними оглядами у гінеколога.

Найчастіше ця кіста виявляється у жінок дітородного віку, однак після настання клімаксу ймовірність появи кісти яєчника знижується. Більше про методи лікування кіст ви можете почитати за посиланням: https://mediland.ua/ua/metody-likuvannya/ginekologiya 

Розглянемо причини виникнення захворювання у жінок.

Причини виникнення кісти яєчника

Причини виникнення кісти яєчника можуть бути різноманітними в залежності від типу кісти, яку було діагностовано у жінки. Більшість кіст є «функціональними». Вони є частиною вашого місячного циклу.

Фолікулярна кіста. Яєчники зазвичай вивільняють одну яйцеклітину щомісяця. Вона росте всередині крихітного мішечка, який називається фолікул. Коли яйцеклітина готова, фолікул розкривається і вивільняє її. Якщо мішечок не розкривається, виникає кіста фолікула. Така кіста не несе загрози для організму і часто проходить через 1-3 місяці. 

Фолікулярна кіста виникає через гормональний дисбаланс. Найчастіше її діагностують:

  • у процесі клімаксу;
  • у процесі статевого дозрівання.

Кіста жовтого тіла. Після виходу яйцеклітини порожній фолікул зазвичай зменшується і допомагає підготуватися до виходу наступної яйцеклітини. Він стає кістою, коли знову закривається і всередині накопичується рідина. Вона може зникнути через кілька тижнів. Але вона може кровоточити або викликати біль при збільшенні. 

Якщо у вас було виявлено кісту яєчників, причини їх утворення можуть бути такими:

  • тривале голодування або неповноцінне харчування;
  • великі фізичні навантаження і тривалі стреси;
  • штучне переривання вагітності;
  • гормональні методи контрацепції.

Класифікація нефункціональних кіст яєчників доволі велика і складна. Розглянемо деякі з цих груп. 

Ендометріоїдні кісти. Ця патологія є формою генітального ендометріозу та псевдокістою. Її стінки не мають епітелію, що секретує, як у справжніх кіст, а формуються з ендометрія. У нормі ця тканина має вистилати тільки порожнину матки, але якщо в жінки спостерігається ендометріоз, занесення клітин ендометрія відбувається і в інші органи.

До чинників виникнення ендометріоїдної кісти належать:

  • соматичні захворювання і порушення процесу обміну речовин;
  • запальні захворювання жіночої репродуктивної системи;
  • стреси і гормональні збої, імунні порушення;
  • надлишок пролактину й естрогену, дисфункціональні стани кори надниркових залоз і щитоподібної залози.

Дермоїдна кіста яєчника. Частота виявлення дермоїдної кісти – 15 - 20% випадків з усіх кіст яєчників. Патологія має доброякісний характер. Спочатку новоутворення має круглу форму, яка потім змінюється на овальну, характеризується гладкими стінками. Вміст кісти представлений різними тканинами організму, а розмір може досягати 15 см. Найчастіше захворювання проявляється у жінок, які проходять через клімакс, або у підлітків у період статевого дозрівання. Зверніть увагу, що дермоїдна кіста не тягне за собою менструальну дисфункцію і гормональні зміни.

Для того, аби зменшити ризик розвитку кіст, варто вчасно та регулярно проводити обстеження. Якщо ви в пошуку фахових спеціалістів, яким могли б довірити своє здоров’я, то Медичний центр Меділенд – рішення, яке ви шукаєте.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024