Страшний не грип, а його ускладнення: чого чекати від епідсезону-2023

24 Лютого 2023, 09:08
Страшний не грип, а його ускладнення: чого чекати від епідсезону-2023 1828
Страшний не грип, а його ускладнення: чого чекати від епідсезону-2023

Грип століттями залишається одним із найважчих вірусних захворювань. А ускладнення після одужання від грипу інколи навіть небезпечніші за саму сезонну недугу. 

Щороку близько 10% населення всієї планети хворіє на сезонний грип та ГРВІ, й від двох до семи тисяч українців, за даними науковців, гинуть від цієї хвороби щороку, пише Грип.UA.

Після одужання (на практиці – просто зникнення симптомів гострої фази грипу) наш організм потребує щонайменше два тижні на відновлення. Його ресурси і сили треба використовувати ощадливо, мінімізувати вплив стресів та максимально забезпечити здоровим сном.

Однак такого «перепочинку» ми собі дозволити не можемо: ми ледь подолали стрес після кількох штамів COVID-19, про реалії війни нам повсякчас нагадують тривожні сирени, постійна відсутність електропостачання, а інколи – й тепла…

Тож, відбивши одну атаку, знесилений організм може вже не відбити наступну (не важливо – трапиться йому наступний штам грипу, COVID-19 або ж інша сезонна ГРВІ).

У такій ситуації, щойно перехворівши на грип, наш організм стає легкою здобиччю для наступних вірусів – це може бути інший штам грипу і навіть коронавірус.

Наслідки від «комбінованого» удару можуть бути в рази важчими.

 

Грип звичайний і «НАДзвичайний»

Грип – це гостре респіраторне вірусне інфекційне захворювання, в основі якого – віруси, що містять РНК груп А, В, С. Ця хвороба поширюється найчастіше повітряно-крапельним шляхом (найнебезпечніший у цьому сенсі хворий на 5-6-ий день від початку хвороби). У людей грип супроводжується інтоксикацією, лихоманкою та ураженням епітелію верхніх дихальних шляхів.

Читайте також: Які ліки насправді допоможуть вилікувати грип та застуду

До основних і найпоширеніших симптомів грипу належать:

  • температура 38–40 °С (в окремих випадках – до 40–41 °С),
  • закладений ніс,
  • ускладнене дихання,
  • першіння (або й біль) у горлі,
  • слабкість у всьому тілі,
  • головний біль і/або головокружіння,
  • болі у м’язах і/або суглобах,
  • розлад у роботі шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання, болі в самому шлунку і/або кишківнику),
  • підвищене потовиділення.

Зазвичай грип триває не більше 7 днів, але може й затягнутися, викликавши ускладнення.

Найнебезпечніший грип для груп ризику, тобто для тих, хто має знижений імунітет (або ж недостатньо сформований):

– людей похилого віку,

– вагітних жінок,

– дітей,

– людей із хронічними захворюваннями (особливо онкологією, цукровим діабетом та іншими, які ослаблюють організм).

Існує занадто багато факторів, щоб навіть досвідчені лікарі могли із впевненістю прогнозувати – матимете ви типовий чи атиповий перебіг захворювання, вийдете із хвороби без жодних ускладнень, із мінімальними, специфічними ускладненнями або ж неспецифічними, непритаманними грипу і сезонним ГРВІ.

Грип-2023 – з ним краще не жартувати!

Впродовж  2020–2021 рр. коронавірусна інфекція SARS-CoV-2 практично витіснила віруси грипу. Але нині, згідно зі спостереженнями науковців, ми маємо справу водночас із ГРВІ, грипом та COVID-19.

Із кінця 2022 р. у світі циркулює свинячий грип A(H1N1), з яким людство вже стикалося не так давно (в 2009 р.), а ВООЗ навіть оголосила у червні 2009 р. пандемію.

Ним все частіше хворіють діти віком від 3 до 14 років, надзвичайно високою є ймовірність розвитку ускладнень у маленьких пацієнтів віком до 5 років – аж до появи отиту, синуситу, пневмонії, менінгіту та енцефаліту.

Не варто забувати про ці загрози й решті людей, які належать до груп ризику (перелічені вище). Для вагітної жінки, зокрема, захворювання на цьогорічний сезонний грип може загрожувати навіть перериванням вагітності або формуванням патологій плоду (особливо високою подібна загроза є в другому або третьому триместрі).

Важка форма захворювання на грип та важкий його перебіг можуть і в дорослої людини спричинити патології серцево-судинної, дихальної та нервової систем.

Зараз найчастіше спостерігаються ускладнення в легеневій, серцево-судинній та отоларингологічній системах.

Доволі часто в пацієнтів після перенесеної хвороби виявляють синусит, бронхіт, отит.

Однак найпоширенішим ускладненням грипу (як і COVID-19) є такий запальний процес в легенях, як пневмонія. 

Читайте такожГРВІ та грип не лікуються антибіотиками, – Центр громадського здоров'я

Все більше наукових досліджень доводять зв’язок свинячого грипу із хворобами серця (які раніше не пов’язували між собою причинно-наслідковим зв’язком), а мінімум в 5% випадків після грипу (та в 5–7% випадків після COVID-19) пацієнти потерпають від міокардиту. За відсутності належної терапії, це може призвести навіть до летальних наслідків. Тож, при прояві найперших проблем у роботі серця фахівці радять негайно звертатися до лікаря.

У найгірших випадках всі перелічені ускладнення можуть роками не дати вам повернутися до «норми», відновити той стан здоров’я і якість життя, які були у вас до сезонного грипу.

Що робити, аби сезонний грип не залишився повсякденною «демісезонною» проблемою

Звісно ж, звернення до фахівця, лікаря, має стати першим кроком, який ви маєте зробити. Дорослі – до терапевта або сімейного лікаря, діти – до сімейного чи педіатра.

Наступна проблема – ускладнення. В цьому випадку лікування має бути симптоматичним – в залежності від характеру ускладнень, вам можуть знадобитися консультації пульмонолога, невролога, кардіолога, вагітним жінкам – акушера-гінеколога…

Після цього – детальний аналіз стану вашого організму і конкретних органів, які постраждали внаслідок грипу найбільше.

Аналізи (наприклад, якісне визначення РНК, біохімічний аналіз крові) виявлять чи не залишився вірус; оглядовий рентген та КТ органів грудної клітки – те, наскільки він вразив серце і легені.

Але це все згодом, коли ви вже наче пройшли гостру фазу грипу і намагаєтесь позбутися ускладнень (а ще краще – взагалі не допустити їх).

Що ж робити ДО того, як ви захворіли? А в момент захворювання?

  1. Вакцинуйтеся. Вакцина завжди убезпечує від важкого перебігу всіх відомих штамів грипу. Є загальновизнаним у світі засобом боротьби із грипом.
  2. Захворіли – сидіть вдома. Це перше і головне правило серед тих, які, згідно із загальновідомим висловом, рятують життя. В жодному випадку не потрібно під час грипу негайно бігти «доробити роботу», по магазинах – «бо з’явилася легальна причина не йти на роботу»… Краще – залишайтеся вдома і надайте вашому організму усю належну терапію і вкрай необхідний відпочинок (та й інших людей не варто наражати на небезпеку).
  3. Збивати температуру можна/треба лише тоді, коли вона піднімається вище 38,5 °С. Усунути лихоманку допоможуть препарати із вмістом парацетамолу.
  4. Не допускайте закладеності носоглотки. Солеві розчини допоможуть прочистити ніс, а протикашлеві дадуть вам змогу вивести мокротиння.
  5. Жодного самолікування! Виконуйте усі рекомендації лікаря і, звісно ж, дотримуйтеся загальновідомих рекомендацій: більше сну, більше рідини, більше фруктів та овочів, а також – вітамінів.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024