На Волині помер підліток, у якого виявили менінгококову інфекцію

21 Лютого 2023, 09:47
На Волині помер підліток, у якого виявили менінгококову інфекцію 1763
На Волині помер підліток, у якого виявили менінгококову інфекцію

Менінгококова інфекція – одна з найбільш важких гострих інфекційних захворювань з різними клінічними проявами локалізованих або генералізованих форм інфекційного процесу.

Небезпека інфекції полягає в тому, що вона може мати дуже швидкий, блискавичний розвиток важких форм з високим ризиком летального результату. У такому випадку від різкого підвищення температури, висипань — аж до ураження головного мозку, цілого організму, сильної інтоксикації та загибелі хворого — може минути лише одна доба. Такий блискавичний варіант менінгококцемії зареєстровано в нашій області у підлітка, який на жаль закінчився смертю хворого, йдеться на фейсбук-сторінці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Фахівці структурного підрозділу Центру оперативно розпочали епідрозслідування. Провели бактеріологічні обстеження контактних осіб за місцем навчання і проживання. Організували протиепідемічні заходи з локалізації та ліквідації вогнища інфекції. Наразі епідрозслідування триває.
Варто знати, що менінгококові інфекції є тяжкими, переважно дитячими захворюваннями. Щороку в світі реєструють близько 300 000 – 500 000 випадків МІ, зокрема 30 000 – 50 000 летальних. На одного хворого генералізованою формою МІ припадає 20 000 – 50 000 носіїв збудників. Найвищий рівень захворюваності — серед дітей до 1 року.
У навколишньому середовищі бактерія нестійка і швидко гине поза організмом людини.
Джерелом інфекції є люди — носії збудника, які виділяють менінгококи і не мають запальних змін у носоглотці, або ж хворі на гострий назофарингіт і генералізовані форми МІ.
Збудник передається із краплями слизу під час кашлю, чхання, розмови. Близький тривалий контакт з інфікованою людиною-носієм сприяє поширенню хвороби.
Інкубаційний період триває 1–10 днів і в середньому становить 4 дні.
Основними клінічними ознаками МІ є менінгіт і сепсис. Менш поширені артрит і пневмонія. Менінгіт часто супроводжує тріада симптомів: гарячка, головний біль і ригідність потиличних м’язів. Досить часто наявні сплутана свідомість, нудота, блювота, світлобоязнь.
Менінгококовий сепсис (менінгококцемія) характеризується гарячкою і геморагічним висипом. Часто супроводжується септичним шоком, порушенням згортання крові (ДВЗ-синдром) та поліорганною недостатністю.
Менінгококову інфекцію можуть діагностувати під час клінічного огляду хворого і подальших лабораторних досліджень змивів з носової частини горла, мокротиння, крові, спинномозкової рідини. Після перенесеної хвороби зберігається тривалий імунітет.

Вчасна і адекватна терапія дає змогу врятувати життя пацієнта і визначає сприятливий прогноз. Головним у лікуванні менінгококової інфекції є усунення причин розвитку захворювання.

Читайте також: За три роки на Рівненщині менінгококом захворіло 17 людей, троє померло

Основним профілактичним заходом МІ є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених бактеріальних носіїв, дотримання правил особистої гігієни, санітарно-освітня робота серед населення. У період сезонного підвищення захворюваності слід обмежити відвідування місць із великим скупченням людей.

В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Тобто вакцинуватися можна власним коштом. Вакцина проти менінгококової інфекції «Менактра» зареєстрована в Україні та при бажанні громадян може бути придбана самостійно.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024