Куріння повокує розвиток раку та блокує сили організму для боротьби з ним, – Центр громадського здоров'я

19 Лютого 2023, 12:12
Куріння повокує розвиток раку та блокує сили організму для боротьби з ним 2243
Куріння повокує розвиток раку та блокує сили організму для боротьби з ним

Дрібні радощі допомагають нам впоратися зі стресом та зменшити тривогу, якої сьогодні чимало в житті кожного українця та українки.

В пошуках розради багато хто вирішує викурити сигарету. Проте ризики, які спричиняє куріння, набагато гірші за момент отримання тимчасового задоволення, попереджають у Центрі громадського здоров'я. 

Куріння будь-яких тютюнових виробів шкодить організму незалежно від дози.

Тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних елементів, з яких щонайменше 250 є токсичними, а 69 спричиняють онкологічні захворювання.

Прямий вплив канцерогенів, які можуть спричиняти рак, не єдиний спосіб, яким сигаретний дим сприяє ризику виникнення раку.

За даними CDC куріння може спричинити рак, а потім блокувати організм у боротьбі з ним:

  •  хімічні сполуки в сигаретному димі можуть послабити імунну систему організму, ускладнити знищення ракових клітин. Коли це відбувається, ракові клітини продовжують рости і не зупиняються.

  •  хімічні сполуки в сигаретному димі можуть пошкодити або змінити ДНК клітини. ДНК — це «інструкція з експлуатації» клітини, яка контролює нормальний ріст і функціонування клітини. Коли ДНК пошкоджена, клітина може почати неконтрольоване зростання і створити ракову пухлину.

Сьогодні дослідження показують, що майже 9 із 10 смертей від раку легень спричиняються курінням сигарет або пасивним курінням.

Профілактика – це найефективніший шлях до попередження чи подолання раку. Саме профілактичні заходи дозволили здобути значну перемогу у зменшенні кількості випадків смерті від онкологічних недуг.

Немає сумніву в тому, що найкраща профілактика раку – відмова від вживання тютюну та нікотину. Вже через 12 годин після останньої викуреної цигарки організм починає відновлюватися та ризик захворіти на рак знижується.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024