Україна отримала 59 автобусів від ВООЗ для масштабної вакцинації в регіонах

17 Лютого 2023, 15:30
Україна отримала 59 автобусів від ВООЗ для масштабної вакцинації в регіонах 1252
Україна отримала 59 автобусів від ВООЗ для масштабної вакцинації в регіонах

Представництво ВООЗ в Україні за підтримки Європейського Союзу передало Міністерству охорони здоров’я України 59 автобусів, щоб допомогти зміцнити масштабну вакцинацію по всій країні під час війни.

Як повідомляють у МОЗ, автобуси будуть укомплектовані мобільними виїзними командами та їздитимуть усіма регіонами, підконтрольними уряду України, для здійснення вакцинації проти інфекційних захворювань, зокрема COVID-19, кору та дифтерії, з особливим акцентом на внутрішньо переміщених особах, уразливих групах населення, в т. ч. людях похилого віку та людях із хронічними захворюваннями, а також усіх, хто проживає у віддалених і важкодоступних районах.

Читайте також: Чи достатньо одного щеплення вакциною Janssen (Jcovden), щоб отримати COVID-сертифікат в Україні

«Останній рік війни суттєво вплинув на охоплення щепленнями, і ці автобуси допоможуть забезпечити те, щоб Україна продовжувала свій шлях до забезпечення ВПО та найбільш уразливих груп населення більш легким доступом до вакцин проти хвороб, які можуть виявитися смертельними», – зазначив д-р Ханс Анрі П. Клюге, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ.

Також він додав: «Із 35 мільйонів доз вакцин проти COVID-19, поставлених у країну з початку пандемії, лише 4 мільйони (11%) доз були введені після 24 лютого 2022 року. Ми також бачимо, що в результаті цього зусилля щодо рутинної імунізації стикаються з проблемами, і ми готуємося до усунення ризиків спалахів кору та дифтерії».

Завдяки підтримці ВООЗ у партнерстві з ЄС та USAID з квітня по грудень 2022 року послугами з виїзної імунізації, які включали вакцинацію та інформацію про те, як надолужити необхідну вакцинацію, щоб запобігти спалахам інфекційних захворювань, було охоплено до 400 000 людей у 1 500 місцях восьми регіонів.

Вакцини проти COVID-19 та планові вакцини надаються державними закладами охорони здоров’я по всій Україні та вводяться відповідно до глобальних рекомендацій та національного календаря щеплень. Вакцини доступні та вводяться в країні безоплатно.

Подаровані автобуси МОЗ розподілить між усіма обласними центрами контролю та профілактики хвороб. 

ВООЗ в Україні підтримує національну програму імунізації у партнерстві з Європейським Союзом. Це включає зміцнення програмного потенціалу на національному та регіональному рівнях і надання технічної та операційної підтримки для усунення нерівності в охопленні вакцинацією й розширення доступу населення до послуг, а також інформаційну підтримку для кампаній з вакцинації для запобігання подальшим широкомасштабним спалахам інфекційних захворювань. ВООЗ ділиться рекомендаціями, технічними настановами, проводить тренінги для спеціалістів програм імунізації та медичних працівників, забезпечує витратними матеріалами, а також допомагає з доставкою вакцин в Україну в рамках міжнародної ініціативи COVAX.

Доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні, зазначив: «ВООЗ в Україні продовжуватиме невтомно працювати, щоб підтримати зусилля з імунізації та допомогти країні збільшити рівень охоплення вакцинацією цього року. Сьогоднішня важлива передача автобусів спільно з ЄС знаменує собою значний крок у цьому напрямі, і ми дякуємо нашим партнерам і Міністерству охорони здоров’я за те, що вони продовжують забезпечувати населення ефективним захистом від інфекційних захворювань».

За його словами, ця пожертва також допоможе вирішити нагальні проблеми, з якими стикається система охорони здоров’я через триваючі ракетні атаки на енергетичну інфраструктуру, що значно впливає на холодовий ланцюг і розповсюдження вакцин у місця, де немає стабільного електропостачання. Посилення послуг мобільних та виїзних бригад допоможе краще обслуговувати населення, яке проживає на цих територіях, і покращить їх захист від інфекційних захворювань.

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар, зазначив: «Під час повномасштабного вторгнення росії в Україну, кампанія з вакцинації не зупинялась жодного дня. Дякуючи партнерам, передані автобуси потужно допоможуть регіональним центрам контролю та профілактики хвороб посилити рутинну імунізацію та охопити якомога більше людей щепленнями проти COVID. Особливий фокус буде спрямовано на ВПО, маломобільних людей та людей, які живуть у важкодоступних регіонах.

Мартін Шредер, керівник відділу «Людський і місцевий розвиток» Представництва Європейського Союзу в Україні, зазначив: «Зміцнення систем громадського здоров’я є одним із головних пріоритетів у діалозі між ЄС та Україною у сфері охорони здоров’я. Сьогоднішня передача цих автобусів знаменує важливий крок для посилення вакцинації в Україні та забезпечення захисту найбільш уразливих верств населення від інфекційних захворювань. Ми плануємо продовжувати наше партнерство з ВООЗ в Україні та Міністерством охорони здоров’я, щоб забезпечити підтримку системи охорони здоров’я України в цей складний період повноцінної Російської війни і пізніше»

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024