Зубні імпланти – аргументи «за» та «проти»

13 Лютого 2023, 15:39
Зубні імпланти – аргументи «за» та «проти» 1026
Зубні імпланти – аргументи «за» та «проти»

Процедура імплантації зубів у стоматології являє собою вживлення штучного кореня в щелепну кістку з наступною установкою коронки. Послуга є поширеною та популярною по всьому світу і Україна не є виключенням. Її популярність пояснюється унікальною методикою, яка здатна зупинити атрофію кісткової тканини. Встановивши зубні імпланти, можна відновити зубний ряд і повернути функціональність зубів та гарну посмішку. І це насправді не міф. 

Що потрібно знати про імплантацію зубів?

Якщо говорити простими словами, то зубні імпланти — це повноцінні штучні зуби або протези, кожний з яких складається з кореня і коронки. На вигляд конструкції схожі на титанові стрижні (гвинти з різьбою), які вживлюються в щелепну кістку під ясенним краєм і в подальшому підлягають протезуванню постійними коронками.

Маючи уяву про те, що таке імпланти, також слід відзначити, що ці вироби за своєю будовою бувають декількох видів:

1. розбірними(використовуються при двоетапному хірургічному втручанні — спочатку впроваджуються пристрої, а через 6 місяців, коли все зростається, встановлюються постійні протези);

2. нерозбірними (для встановлення в один етап);

3. комбінованими (включають перші та другі — для передніх зубів застосовують нерозбірні імпланти, а для молярів — розбірні).

Імпланти мають ряд значних переваг, до яких можна віднести наступні:

  • можливість відновлення одного зуба або кількох лише за один операційний цикл (при одномоментній імплантації) та будь-якої кількості відсутніх зубів аж до повноцінної адентії;
  • відновлення природної анатомії та жувальної здатності;
  • збереження стабільності сусідніх зубів (встановлення імплантів не потребує їх обточування);
  • ефективне запобігання атрофії кісткової тканини;
  • забезпечення рівномірного жувального навантаження на щелепу;
  • покращення здоров'я ротової порожнини;
  • запобігання провисанню обличчя;
  • максимальна фіксація – імплатні стійкіші та гарантують високу стабільність;
  • довготривалий термін служби;
  • відновлення жувальної здатності;
  • можливість підбору протезів за різновидом конструкції та типом матеріалів.

Імплантація зубів забезпечує естетичний вигляд, імітуючи природну посмішку, оскільки встановлені на імплантанти протези нічим візуально не відрізнятимуться від справжніх зубів.

Чи є безпечною імплантація зубів?

Переважну більшість пацієнтів цікавить,  як приживаються зубні імпланти. Відповідаючи на це питання, важливо позначити кілька моментів:

• конструкції функціонують повністю як здорові зуби і не відчуваються як стороннє тіло;

• стимулюють зростання кісткової тканини та ясен, зберігаючи тим самим не лише красу посмішки, а й форму обличчя;

• не впливають на дикцію мови, як у випадку з протезами;

• не потребують спеціального догляду.

Як показує практика, у більшості випадків, якщо людина відносно здорова, вироби добре приживаються. У середньому це відбувається за 2-4 місяці після хірургічного втручання. Все залежатиме від індивідуальних особливостей організму та матеріалу, з якого вироблений імплант. Крім того, якщо проводилася кісткова пластика, то приживлення може затягнутися до 5-6 місяців.

Також пацієнти переживають за те, чи дають зубні імплантати ускладнення. Безумовно, що після закінчення дії анестетика будуть і больові відчуття, і деякий дискомфорт, на разі, як і після будь-якої операції. Також є вірогідність виникнення набряку м’яких тканин, кровоточивості і навіть появи гнійної інфекції. Особливо це відбувається у випадках, коли лікарем не враховані певні протипоказання, про які його не повідомив пацієнт. Найгірше, що може статися — це відторгнення імпланту, але це буває вкрай рідко і найчастіше через недотримання рекомендацій стоматолога.

На рахунок того, чи безпечні зубні імпланти і чи варто людині ризикувати, лягаючи під хірургічний ніж, можна стверджувати, що завдяки застосуванню передових методик, використанню сучасних технологій і високоякісних матеріалів, імплантація зубів є безпечною і комфортною процедурою.

Як не помилитися з вибором імплантів?

В Україні зареєстровано більше чотирьох сотень систем імплантації. Всі вони відрізняються за якістю і складом матеріалу, конфігурацією, поверхневим шаром, надійністю і, відповідно,  вартістю.

Звичайно, що кожна людина бажає встановити найкращі зубні імпланти, однак далеко не всі можуть самостійно визначитися з прийнятним варіантом для себе. Тому ліпше довірити вибір досвідченому фахівцю, який професійно оцінить стан ротової порожнини і кісткової тканини та враховуючи інші особливості організму, запропонує найбільш оптимальну систему імплантації.

Як правило, стоматологічні клініки, які дорожать своєю репутацією, використовують виключно вироби високої якості відомих і перевірених виробників. Саме такі конструкції забезпечують надійну фіксацію та здатні прослужити довготривалий час.  Офіційна гарантія на зубні імпланти складає від 10 років і вище. Але у більшості випадків при дотриманні пацієнтом рекомендацій щодо правильної гігієни ротової порожнини і регулярних профілактичних оглядів, фактичний термін служби значно перевищує гарантійний.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024