Шлаки, кишківник, судини: як не потрібно очищати організм після тривалого переїдання

09 Лютого 2023, 12:48
Шлаки, кишківник, судини: як не потрібно очищати організм після тривалого переїдання 1650
Шлаки, кишківник, судини: як не потрібно очищати організм після тривалого переїдання

У багатьох людей є певні традиції, наприклад, чистити організм від шлаків, жовчі та інших демонів.

А ви в курсі, що такі процедури не ефективні, а іноді й небезпечні, пишуть фахівці проєкту «Твій сімейний лікар».

Найкраще очищують організм нирки та печінка. Лише при важких захворюваннях необхідна допомога, яку надають лікарі та лікарки, а не інтернет. Головне — не заважати природним процесам та вчасно звернутись по допомогу у разі поганого самопочуття.

Читайте також: Поради для збереження фізичного та психічного здоров‘я під час війни

Тож, найпопулярніші поради щодо «очищення» організму:

Прогнати жовч, почистити печінку

Як стимулювати виділення жовчі? Природно — здорове харчування та питний режим. Інші «методи чистки» не корисні. Вони не позбавлять важкості в підребер'ї, не вплинуть на стан печінки та шкіри. Натомість — можуть спричинити жовчну кольку. Коли камінці в жовчному міхурі (про існування яких можна не знати) перекривають жовчну протоку. Цей стан болючий та небезпечний.

Читайте також: Як підвищити імунітет в органах дихання: поради лікаря волинського санаторію

Крім того, ніякі фосфоліпіди чи екстракт артишоку не вбудуються в клітини печінки й не зроблять її здоровішою і чистішою.

Очищення судин

Навіть якщо святкуватимеш Різдво тричі, холестеринові бляшки не утворяться на судинах за тиждень. Підвищення холестерину та відкладання його на стінках судин — тривалий процес.

Аналогічно з лікуванням. Неможливо швидко позбутись холестеринових бляшок, або знизити холестерин за допомогою «очисної» суміші домашнього приготування. Натомість — можна спровокувати загострення гастриту, виразки чи печінкової кольки.

Читайте також: Як правильно спати, коли нема вісім годин для сну

Очищення кишківника від шлаків

Кажуть, залишки їжі прилипають до стінки кишківника та погіршують всмоктування поживних речовин. Ця думка не має нічого спільного з нашою анатомією. Рештки їжі евакуюються з організму за допомогою перистальтики (скорочення стінок) кишківника. Калові камені можуть утворюватись при довготривалому закрепі, що спровокований важким захворюванням. Але цей стан лікують у хірургічному відділенні.

Якщо маєш проблеми з холестерином, важкість в правому підребер’ї, слабкість чи просто бажання «очистити» організм — спочатку звернись до сімейного лікаря чи лікарки.

Не витрачай час, здоров’я та гроші на самолікування. Бережи себе, та нехай твої візити до лікарів будуть лише профілактичними

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024