Флюорографія: робити чи ні

09 Лютого 2023, 09:54
Флюорографія: робити чи ні 2824
Флюорографія: робити чи ні

Деякі люди певні, що флюорографію всім потрібно робити щороку. Хтось вважає, що це застарілий метод дослідження. А є ті, хто не заморочується, сказали — треба робити. 

Фахівці проєкту «Твій сімейний лікар» роз'яснюють, що й до чого.

Флюорографія — це метод діагностики, який дозволяє отримати зображення органів і тканин за допомогою рентгенівських променів.

Флюорографію винайшли в 1936 році, як спрощену версію рентгену, щоб швидко виявляти людей з підозрою на туберкульоз. Але для діагностики латентного туберкульозу метод виявився недостатньо якісним, а радіологічне випромінювання — досить великим. В 1974 році ВООЗ, оцінивши співвідношення ризику й користі, висловилась категорично проти масового використання флюорографії з профілактичною метою.

Читайте також: За яких умов можна отримати статус особи з інвалідністю через туберкульоз

Хворі на туберкульоз українці витрачають на лікування близько тисячі гривень власних коштів, – Центр

В Україні лише у 2008 році анулювали наказ, за яким всі люди віком від 15 років обов'язково мали робити флюорографію.

Можна зробити висновок, що це доісторичне і не інформативне дослідження. Але не все так просто. Флюорографія буває двох видів.

Плівкова — розповсюджений, але застарілий метод. Зображення виходять не чіткі, ще й малих розмірів, а рентген навантаження лишається велике.

Цифрова — чітке зображення виводиться на екран комп’ютера, а рентген навантаження мінімальне. Такими зображеннями зручніше обмінюватись із лікарями та зберігати.

Тому не лякайся слова «флюорографія», іноді цей метод цілком виправданий.

Читайте такожНа Волині з початку року різко зросла кількість хворих на туберкульоз дітей

Волинь першою в Україні впровадить Національну стратегію щодо туберкульозу на 2022-2025 роки

МОЗ рекомендує робити флюорографію раз на два роки здоровим людям, старше 18 років. Та раз на рік — людям з групи ризику. І, так, ані студенти перед заселенням в гуртожиток, ані люди, що хочуть відвідувати басейн, ані майбутні татусі, що планують спільні пологи не належать до групи ризику. Але у цих та деяких інших випадках все одно вимагають флюорографію — поки що альтернативи не придумали.

Читайте такожКоли у немовлят загоюється місце уколу після щеплення БЦЖ

П'ять міфів про туберкульоз та щеплення від нього

Що ж робити? Знайди сімейного лікаря або лікарку. Раз на рік проходь профілактичний огляд. Дотримуйся рекомендацій. Бережи себе. Вір в краще майбутнє.

Читайте також: Україна отримала інноваційний препарат для профілактичного лікування туберкульозу

Коментарі
30 Травня 2023, 05:29
Я роблю флюорографію в Києві https://medikom.ua/cifrovaya-flyuorografiya-rentgen-grudnoj-kletki-kiev/ і був дуже задоволений якістю послуг. Процедура була швидкою, зручною та безболісною. Медичний персонал був доброзичливим та професійним. Результати отримав оперативно. Якщо шукаєте де зробити флюорографію в Києві то рекомендую звернути увагу на клініку Медіком.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024