Інвалідність дитині лікарська комісія може встановити дистанційно під час війни

07 Лютого 2023, 14:32
Інвалідність дитині лікарська комісія може встановити дистанційно під час війни 1954
Інвалідність дитині лікарська комісія може встановити дистанційно під час війни

Медико-соціальна експертиза дітям проводиться за відповідним зверненням батьків, опікунів чи їх законних представників до закладів охорони здоровʼя на території України.

За направленням до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) для встановлення інвалідності дитині дорослі мають звернутися до педіатра/терапевта/лікуючого лікаря, повідомляє МОЗ.

Лікар випише його після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів та за наявності відомостей, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

Читайте також: Чи можливо оформити довідку про інвалідність, якщо ви виїхали за кордон

Які документи необхідні для проходження медкомісії із встановлення інвалідності

Після того, як дитина з інвалідністю досягає свого повноліття, вона направляється ЛКК для проходження медико-соціальної експертизи на медико-соціальну експертну комісію відповідного профілю.

Читайте також: Як оскаржити рішення МСЕК із встановлення інвалідності: алгоритм дій

Однак, відповідно до постанови, якщо дитина з інвалідністю, якій виповнилось 18 років, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, рішення про встановлення інвалідності комісія може приймати заочно на підставі направлення ЛКК.

Проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативної комісії здійснюється незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, яка звертається для встановлення інвалідності.

Читайте також: Як людям з інвалідністю відновити втрачені документи МСЕК

На період дії воєнного стану строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування. Всі виплати та пільги зберігаються до закінчення строку проходження повторного огляду. 

Діти та дорослі з інвалідністю мають можливість отримувати, відповідно до індивідуальної програми реабілітації, без проходження повторного огляду лікарсько-консультативної комісії чи медико-соціальної експертної комісії:

  • соціальні виплати,
  • реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні),
  • засоби інконтиненції, наприклад, памперси, катетери тощо,
  • освітні послуги,
  • відповідні пільги.

Уряд надав можливість пройти медичне обстеження для проведення повторної медико-соціальної експертизи протягом шести місяців після припинення/скасування воєнного стану, що забезпечує безперервний соціальний захист та реалізацію реабілітаційних заходів дітям з інвалідністю

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024