Які обстеження жінкам варто проходити регулярно

02 Лютого 2023, 16:15
Які обстеження жінкам варто проходити регулярно 1765
Які обстеження жінкам варто проходити регулярно

На жаль, часто жінки звертаються до лікарів тоді, коли з’являються симптоми хвороби, що стрімко розвивається. Пам’ятайте — більшості серйозних захворювань можна запобігти, якщо відповідально ставитись до регулярних обстежень.

Спільно з гінекологинею Оксаною Негрич фахівці онлайн-платформи «Бережи себе» розповідають, які обстеження та в якому віці варто проходити кожній жінці.

Огляд гінеколога/ині та скринінг на патологію шийки матки (цервікальний).

Станом на 2020 рік рак шийки матки був на четвертому місці за поширеністю в жінок. Розвитку хвороби можна запобігти, якщо проходити регулярні огляди та вчасно лікувати передракові стани.

Цервікальний скринінг об’єднує такі методи, як ПАП-тест (цитологічний аналіз) та тестування на вірус папіломи людини (ВПЛ). Регулярність обстеження залежить від віку жінки, медичної історії та наявності додаткових факторів ризику (як-от, куріння, ВІЛ-інфекції, інфекцій, що передаються статевим шляхом та інших).

Скринінг на рак молочних залоз 

Це найпоширеніше онкозахворювання серед жінок. Основним обстеженням є УЗД молочних залоз. Лікарі не рекомендують проходити скринінгову мамографію жінкам віком до 40 років, якщо немає додаткових факторів ризику. А от жінкам у віці 40-44 років радять робити її щороку з огляду на клінічні обстеження та самообстеження молочних залоз.

Що ще слід перевіряти кожній жінці регулярно, читайте у матеріалі від гінекологині. Профілактика та доцільні обстеження допоможуть захиститись від хвороби та/або вчасно розпочати лікування, щоб уникнути серйозних ускладнень.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024