Як у Рівному в укритті здають кров під час повітряних тривог. ВІДЕО

29 Січня 2023, 09:22
Донорство в укритті 858
Донорство в укритті

Рівненський обласний центр служби крові під час повітряних тривог не припиняє роботу.

 Для донації в таких умовах облаштували спеціальне укриття. Як розповіла Суспільному керівниця закладу Ліна Михальчук, в сховищі одночасно кров можуть здавати двоє донорів.

Оксана Лежняк, яку Суспільне зустріло у обласному центрі служби крові 27 січня, розповіла, що має першу групу крові з позитивним резусом. Напередодні жінка побачила, що є потреба саме в таких донорах. При цьому, свою донацію вона назвала плановою.

«Уже прийшов термін до здачі, минуло уже два місяці, тому я сьогодні тут. Їм корисну їжу, не маю шкідливих звичок. Донорство — це дуже почесно і корисно для самої людини», — зауважила Оксана Лежняк.

Жінка практикує донацію два роки, цього разу вона вперше робила це в укритті, яке облаштували в обласному центрі служби крові. Якщо у регіоні оголошена повітряна тривога, то донорів приймають у бомбосховищі.

«Можливо, тут трошки тісніші кабінети, але донори з розумінням до цього ставляться. Сама процедура нічим не відрізняється, все задіяно, як і у звичайних умовах, одночасно можемо взяти кров у двох людей», — пояснила директорка Ліна Михальчук.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ кількість донорів збільшилась вдвічі, але зросла й потреба в запасах крові.

«Я сподіваюся, що нам виділять додаткові кошти на закупівлю крісел для укриття, бо зала дозволяє ще доставити\», — зауважила Ліна Михальчук.

Зі слів лікарки-дерматологині Оксани Джули, кров одного донора може врятувати трьох людей. Серед протипоказів до здачі вона назвала татуювання, зроблене менш ніж пів року тому та нещодавню операцію. Перед донацією також тестують на ВІЛ, гепатити і сифіліс.

«Донор з вечора, після 18:00, повинен дотримуватися суворої дієти. Тобто виключити з раціону молочні продукти, банани, жирне, смажене, копчене, помідори, яйця, зернята, що наші донори часто полюбляють», — пояснила Оксана Джула.

Донорів у обласному центрі служби крові приймають у будні з 8:00 до 12:30 та з 13:30 до 14 30, а також у першу і третю суботи місяця.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024