Волинь першою в Україні впровадить Національну стратегію щодо туберкульозу на 2022-2025 роки

28 Січня 2023, 14:35
Волинь першою в Україні впровадить Національну стратегію щодо туберкульозу на 2022-2025 роки 1351
Волинь першою в Україні впровадить Національну стратегію щодо туберкульозу на 2022-2025 роки

Волинська область стала першою в Україні, де впроваджуватимуть Національну інформаційну стратегію щодо туберкульозу на 2022-2025 через нові перспективні рішення місцевих експертів.

Стратегію розробили фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України. У Луцьку її представила завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ МОЗ Яна Терлеєва під час зустрічі з  фахівцями Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, фтизіопульмонологічного медичного центру, представниками місцевої влади, обласного та міського управлінь охорони здоров’я, а також громадських організацій, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Як наголосила Яна Терлеєва, для більшості українців, туберкульоз – це хвороба безхатьків і соціально вразливих прошарків населення. Люди не усвідомлюють, що це суспільна проблема і для кожного існує ризик інфікуватися. При цьому 85% українців знає, що потрібно звернутися до лікаря за наявності симптомів туберкульозу, але кожен четвертий зволікає зі зверненням до медиків. 

Недостатня обізнаність населення про недугу, зокрема, що вона повністю виліковна, і що лікування в Україні безоплатне, а також негативне ставлення і дискримінація людей і туберкульозом – на вирішення цих проблем спрямована Національна інформаційна стратегія. Окрім цього, її впровадження сприятиме посиленню готовності системи охорони здоров’я запобігати, виявляти і лікувати туберкульоз.

Читайте такожСтудентки-фармацевтки Волинського університету практикуватимуться на базі «Волиньфармпостач»

Волинь має експертні напрацювання і чітку координацію партнерів для ефективної протидії хворобі. Реалізація в області інформаційної стратегії через розроблену дорожню карту дасть змогу поширити цей досвід в масштабах України. Йдеться про роботу з населенням та ЗМІ, групами ризику, професійним медичним середовищем, а також місцевою владою, соціальними службами і громадським сектором.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024