На Волині визначили пріоритетні напрямки роботи у сфері громадського здоров'я

27 Січня 2023, 10:02
На Волині визначили пріоритетні напрямки роботи у сфері громадського здоров'я 527
На Волині визначили пріоритетні напрямки роботи у сфері громадського здоров'я

У Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб підбили підсумки роботи 2022 року і визначили основні завдання на 2023 рік.

Про це йшлося на підсумковій сесії за участю керівництва установи і її структурних підрозділів, йдеться на сайті установи.

Головна державна санітарна лікарка області Наталія Янко наголосила, що 6 вересня 2022 року ухвалили Закон України «Про систему громадського здоров’я». Триває підготовка підзаконних актів.

Закон  регулює суспільні відносини у сфері громадського здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення з метою зміцнення здоров’я, запобігання хворобам, покращення якості та збільшення тривалості життя людей.  

Згідно з новим законом, «мережа центрів контролю та профілактики хвороб формується як складова системи епідеміологічного нагляду та реагування на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я з урахуванням комплексного підходу — здоров’я у всіх політиках».

Наталія Янко окреслила стратегічні цілі та завдання установи на 2023 рік.

Читайте також: На Волині з робочим візитом побував Головний державний санітарний лікар України

Щоб забезпечити дотримання  законодавства і належну роботу Центру, 2022-го його структура розширилася. Створили відділи епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних та неінфекційних хвороб, відділ імунопрофілактики, відділення інфекційного контролю та антибіотикорезистентності, відділ моніторингу та реагування на небезпеки, а також відділ комунікації та інформаційно-роз’яснювальної роботи.

Під час підсумкової сесії проаналізували роботу щодо епідеміологічного нагляду за неінфекційними та інфекційними хворобами. Окрім того, розглядалися питання  організаційних заходів для підвищення обсягів виконання рутинної вакцинації, в тому числі COVID-19 на 2023; організації роботи з питань інфекційного контролю та антибіотикорезистентності в області; щодо функціональних підсистем цивільного захисту; безпеки інформаційно-комунікаційних систем, тощо.

Читайте такожВ Україні працює «гаряча лінія» з питань протезування кінцівок

Посилення лабораторної спроможності установи – ще один важливий напрямок роботи. Зокрема, 2022-го Випробувальний центр ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» акредитувався за стандартом ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024