Лікарку із Запоріжжя, яка працює в Нововолинській лікарні, змусили перереїхати обстріли

25 Січня 2023, 14:25
Олександра Кузьміна веде прийом маленької пацієнтки. Фото: Суспільне Луцьк 990
Олександра Кузьміна веде прийом маленької пацієнтки. Фото: Суспільне Луцьк

Корінна запоріжанка Олександра Кузьміна з жовтня живе та працює у Нововолинську. Жінка – отоларингологиня у місцевій лікарні. 

Переїзд допоміг поліпшити психологічний стан та повернутися до спокійного ритму життя, – розповіла «Суспільному» Олександра Кузьміна.

Виїхати із Запоріжжя жінку змусили обстріли. З її слів, спершу до вибухів звикла, а коли в місті почалися влучання по житлових будинках, то «грати в рулетку» було вже страшно.

«Коли почалися (прильоти – ред.), тобто не просто в поле попали чи в магазин, ти розумієш, що в ТЦ ти не підеш, бо по них є влучання. Ходиш в маленькі магазини...» – зазначила запоріжанка.

Обстріли посилилися у липні, а восени в місті стало критично. З її слів, через постійні повітряні тривоги та обстріли було страшно виходити на вулицю, тож довелося жити в коридорі.

«По сьогодні в Запоріжжі неспокійно, вертатися туди для мене страшно. Тут почуваюся в безпеці, я стала спати вночі у своєму ліжку, в піжамі, не одягнена у вуличний одяг, як це було на початку війни або з літа, коли ти думаєш, чи будуть сьогодні вибухи», – розповіла Олександра Кузьміна.

Перед переїздом у волинське місто, каже медикиня, про місто нічого не знала. Каже: Нововолинськ знайшла на карті, шукала місто подалі від кордону з Росією. Також дізнавалася, чи є в місті лікарня і можливість працювати. Впродовж п'яти років у Запоріжжі Олександра мала практику в приватній клініці.

У Нововолинській міській лікарні, говорить, робота відрізняється: є реанімація і колеги, які завжди напоготові. Тут переселенка отримує новий досвід, який не здобула б у приватному медзакладі.

«Це багатопрофільна лікарня і якщо потрібна якась консультація, не треба скеровувати пацієнта. Є технічне забезпечення, все, що треба, що мене також здивувало, бо не кожна державна лікарня має комп’ютерний томограф. Ті ж рентген-апарати в більшості лікарень старенькі, а тут вони сучасні, інформативність висока», – говорить жінка.

Життя в маленькому місті та розмірене життя Олександру Кузьміну приємно здивувало. Тож, ймовірно, у Нововолинську вона залишиться.

«На фоні Запоріжжя у Нововолинську дуже чисте повітря. Тому що там смог від заводів, ти до нього ніби звикаєш, але бувають дні, коли неможливо нормально дихати. Завжди кудись поспішаєш, в маленькому містечку є час жити. Це приємно вразило і це привід залишитися тут», – додала запоріжанка.

Усього за період повномасштабної війни у Нововолинській міській лікарні працював 31 медик, – розповіла Суспільному речниця лікарні Катерина Костючик. Нині ж в медзакладі працюють 15 лікарів-переселенців з областей, де тривають бої.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024