Львівські кардіохірурги мініінвазивно прооперували дитину зі складною вродженою вадою серця

24 Січня 2023, 10:34
Львівські кардіохірурги мініінвазивно прооперували дитину зі складною вродженою вадою серця 593
Львівські кардіохірурги мініінвазивно прооперували дитину зі складною вродженою вадою серця

Такі втручання дітям найменш травматичним методом виконували лише у столиці. Врятували малюка від майбутньої серцевої недостатності спеціалісти Лікарні Святого Миколая. 

Пацієнтка – Веронічка. Їй один рік та два місяці. Вона з міста Воловець, що на Закарпатті. Місяць тому під час планового обстеження у дівчинки виявили підклапанний стеноз аорти. Це патологія, при якій порушено відтік крові з лівого шлуночка до аорти – основної артерії, що відходиться від серця, йдеться на фейсбук-сторінці Першого медичного об'єданння Львова.

Простіше кажучи: під клапаном аорти, що забезпечує тік крові в одному напрямку, сформувалась фіброзна мембрана, тобто рубцева тканина. Вона звужувала вихід з лівого шлуночка та порушувала роботу клапана. Тому клапан пропускав кров у зворотньому напрямку. А це значить, що з часом у дитини розвинулася б серцева недостатність.

Підклапанний стеноз аорти зустрічається лише у 1% дітей з вродженими вадами серця. Єдиний вихід - операція.

Аби провести втручання найменш травматично та без розрізу посеред грудної клітки в дитини, кардіохірурги вирішили оперувати мініінвазивно. Тому справа між ребрами зробили чотирисантиметровий розріз, що згодом не буде помітним під рукою дівчинки.

Складність операції полягала в тому, що під клапаном аорти знаходяться критично важливі структури - мітральний клапан, що регулює потік крові з лівого передсердя в лівий шлуночок, а також провідна система серця, спеціальні клітини якої виробляють імпульси.

Операція тривала понад три години та пройшла успішно. З Веронікою усе добре. На шостий день вона вже поїхала додому.

«Велика вдячність всій команді спеціалістів за розвиток нових методів хірургічних втручань Лікарні Святого Миколая! Зокрема, подяка завідувачу відділення Олександру Ячніку, хірургам Андрію Пилипцю та Дмитру Грицаку, анестезіологам Софії Ткач та Сергію Шишу, кардіологам Христині Качур та Ользі Пастернак, перфузіологам Василю Ключику та Людмилі Чопик. Ви робите неймовірні речі», – йдеться у дописі.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024