Кращі практики України: як Шацька громада дбає про розвиток сільської медицини

22 Січня 2023, 12:29
Кращі практики України: як Шацька громада дбає про розвиток сільської медицини 1350
Кращі практики України: як Шацька громада дбає про розвиток сільської медицини

Доступність медичної допомоги у селі – один із пріоритетів для Шацької селищної територіальної громади. На території громади є лікарня, три амбулаторії, а також кілька пунктів здоров'я. Саме пункти здоров’я роблять доступнішою первинну медичну допомогу для мешканців сіл. 

У таких пунктах облаштовані робочі місця для медичних працівників. У визначені дні сюди приїжджають сімейні лікарі і консультують пацієнтів, розповідають на фейсбук-сторінці Нацслужби здоров'я. 

У Шацькій громаді не один рік діє програма розвитку медицини, каже Шацький селищний голова Сергій Карпук. За цією програмою молодих фахівців забезпечують житлом у гуртожитку. А щоб була можливість проживати лікарям у селі, під оселі реконструюють колишні ФАПи.

Залучити молодих фахівців у невеликі містечка непросто, розповідає Сергій Карпук. Тому за кошти громади вирішили оплачувати інтернатуру для майбутніх медиків, які потім повертаються працювати у Шацьку лікарню.

Громада утримує лікарню – оплачує комунальні послуги, як того вимагає закон, купує обладнання (рентген-апарат, аналізатор), а також разом із керівником медзакладу оптимізовує витрати. Втричі зменшити витрати на медзаклад вдалося, коли послуги харчування перевели на аутсорс. Це дозволило вивільнити частину приміщень лікарні, адже площа медзакладу невелика. А також не утримувати штат кухні та не витрачати гроші на кухонне обладнання і продукти харчування.

Зараз харчування лікарні забезпечує комунальний заклад «Шацький фаховий лісовий коледж». Щоб покращити якість послуги, 200 тисяч гривень з бюджету громади передали коледжу на модернізацію кухні.

«Зараз кухня коледжу надає послуги харчування не тільки лікарні. І це приклад вдалої співпраці комунальних підприємств на території громади», – розповідає Сергій Карпук.

У самій Шацькій лікарні зараз покращують укриття - запросили фахівців ДСНС, аби ті дали рекомендації, як краще облаштувати підвальне приміщення.

Пріоритетом у медичній галузі керівник громади бачить розвиток паліативної допомоги для мешканців регіону. Запит на таку послуги чималий, а надають її у Волинській області не так багато лікарень – ділиться Сергій Карпук. Ще одна ціль – укласти договір на пакет «Хірургія одного дня».

Шацька лікарня у 2022 році надавала медичні послуги за 13 пакетами. Серед них, зокрема, стаціонарна та мобільна паліативна допомога, яку планують розвивати, а також пріоритетні дослідження для ранньої діагностики онкології – колоноскопія та гастроскопія.

Сума оплати від НСЗУ у 2022 році для Шацької лікарні становила понад 30 мільйонів гривень.

На укладення договору на 2023 рік медзаклад подав пропозиції на 11 пакетів послуг за спрощеною процедурою.

Середня зарплата лікарів медзакладу – 22 тисячі гривень, середнього медичного персоналу – 12 тисяч гривень.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024