Сода та молоко погіршують стан при печії

Нерегулярне харчування, гостра, жирна їжа та ще з десяток різних причин можуть призводити до печії.
Різною мірою більшість із нас знають цей стан — пекучий біль або дискомфорт у верхній частині живота та кислий присмак у роті. Один із «перевірених роками» методів порятунку від печії — склянка молока або «питної» соди. Насправді це неефективний і небезпечний міф, повідомляють ініціатори платформи доказової «Бережи себе».
Симптоми печії з’являються через закидання вмісту шлунку в стравохід. Це може відбуватись через різні причини — від підвищеної кислотності до деяких видів гастриту. Якщо печія турбує тебе регулярно, варто відвідати гастроентеролога/иню, який/яка призначить тобі відповідне лікування.
Чому молоко та сода не діють? Тому що при взаємодії соди з кислотою в шлунку утворюється вуглекислий газ. Спершу ти можеш відчути полегшення, проте через деякий час симптоми тільки погіршаться. Адже вуглекислий газ стимулює клітини шлунку виробляти більше шлункового соку з кислотою. Аналогічно працює і казеїн — основний білок молока.
Тож якщо регулярно запивати печію содою або молоком, це загрожує твоєму шлунку ерозіями та виразкою надалі.
Пам'ятайте, що печія, як і будь-який інший загрозливий симптом, — це червоний прапорець для консультації з лікарем/кою. На жаль, у медицині не існує чарівного зілля. Проте якщо бути уважними до здоров’я, можна вберегти себе і близьких від більшості захворювань.
Коментарі